VALOARE – Case minereşti, salvate de la distrugere

766

Trei case minereşti de peste 200 de ani sunt conservate şi pot fi vizitate la Baia Sprie. Cel care s-a ocupat de recondiţionarea lor este Daniel Leş, cunoscutul olar de la Baia Sprie.Una dintre case este de la 1780 şi a fost construită din lut. Micul secret, sau noroc, pentru care a rezistat atât de mult în timp este faptul că a fost construită pe un deal, unde umezeala nu s-a menţinut în sol.

De altfel, pentru a ajunge la căsuţa veche trebuie să te abaţi din drum, să treci peste un pârleaz şi apoi cărarea îngustă urcă pe coama dealului, până la prima căsuţă. Aici timpul pare că s-a oprit în loc. Internetul, telefonul mobil şi civilizaţia nu fac parte din decor. Casa se află în apropierea pensiunii unde olarul Daniel Leş dă lecţii de olărit turiştilor care-i calcă pragul. Vechile case minereşti mai au obiectele care au aparţinut celor care le-au locuit. De altfel, aceasta a fost una din condiţiile pe care le-a cerut vânzătorilor, când a cumpărat casa, să-i lase obiectele vechi din interior. Căsuţa arată exact ca acum 200 de ani, cu mici modificări care s-au făcut la geamuri, pentru a le mări. De asemenea, acoperişul este acum din tablă, însă doar deocamdată, pentru că proprietarul are în plan să o acopere din nou cu şindrilă.

Casa este făcută din lut, amestecat cu câlţi de oaie, aşa cum se făceau acum sute de ani. Aşa a fost recondiţionată, pentru a păstra aceleaşi caracteristici, pentru ca turiştii care îi trec pragul să simtă exact cum era traiul în trecut, să se rupă de realitate, să trăiască o experienţă unică.

„Am conservat trei căsuţe minereşti şi nu a fost uşor, doar cu banii strânşi. Mă uit la ele cu drag şi cu respect, pentru că acolo au trăit câteva generaţii. E o casă de la 1780 în care şi astăzi e interesant pentru oaspeţii mei să doarmă într-o casă de 200 de ani. O altă casă minerească, de piatră, este de la 1860. Am luat-o într-un stadiu de degradare şi cu mâinile mele, într-o vară, am reuşit să lipesc pereţii cu lut şi am reuşit s-o aduc la viaţă la stadiul de acuma. Nu le pot lăsa goale, ele trebuie să aibă viaţă, de aceea organizăm în fiecare an tabere de pictură, aici avem şi o tabără internaţională de pictură”,spune Daniel Leş.

Eveniment culinar, odată cu deschiderea caselor pentru vizitatori

Casele vor fi deschise vizitatorilor în 18 august, în cadrul evenimentului „Zilele oraşului Baia Sprie” când va fi organizat şi un eveniment culinar. „Avem un proiect cu primăria şi mă bucur că avem deschidere pentru un astfel de gen de evenimente, care vor fi promovate în toată ţara. Cele trei case vor fi deschise pentru vizitatori. Evenimentul va avea loc în 18 august, când vor fi foarte multe oficialităţi prezente în oraş şi care vor servi masa din blide de lut. O să se mănânce autentic şi o să aducem doar produse de la producătorii locali. Groştior în  castroane de lut, cu pâine scoasă caldă din cuptor, să-şi rupă pâinea din cuptor şi să încingă în smântână, să-şi taie ei o bucată de slănină, o roşie cu ceapă şi să mănânce aşa cum s-a mâncat mai demult, totul pe ştergare albe, în blide de lut, căţâni de lemn”, mai spune Daniel Leş.

Casa minerească, cumpărată cu tot cu uneltele de minerit

În imediata apropiere se află o altă căsuţă minerească, cumpărată de asemenea, cu tot cu obiectele vechi din interor. Casa este construită din  1860 şi a fost cumpărată cu tot cu obiectele vechi, folosite la minerit. Aici turiştii pot învăţa adevărate lecţii despre mineritul în vechime, care era, de altfel, o veche preocupare în Baia Sprie, oraşul fiind înconjurat de munţi extrem de bogaţi în minereuri.

Condiţiile de viaţă pe care le relevă casa minerească indică faptul că oamenii aveau mult simţ practic. Astfel, un pat zidit, sub care se făcea foc, dădea posibilitatea celor ce locuiau în casă ca în lunile lungi şi geroase de iarnă să facă economie. Focul se făcea sub patul zidit ca şi casa, din lut, iar fumul încălzea tot restul casei, printr-un horn situat la nivelul podelei, până la soba principală, de unde era preluat şi direcţionat în pod, unde afuma slănina, cârnaţii şi şunca.  Astfel, nu doar casa, ci şi obiectele din casă sunt o adevărată atracţie pentru turişti.

Angela SABAU

1 COMENTARIU

  1. Ah! Citește, citește, citește! Mult, mult, mult. (În special scrieri de dinainte de „revoluție” – că alea erau corecte.) Ca să ai ocazia să întâlnești termenul și să-ți dai seama în ce contexte „merge” verbul „a releva”. Dicționarele nu sunt suficiente. De CONTEXTE cât mai multe ai nevoie pentru cuvintele pe care nu le cunoști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here