VĂLENII LĂPUŞULUI – Mistreţii si ţiganii păgubesc sătenii

7296

Până nu demult, sătenii din Vălenii Lăpuşului aveau de furcă numai cu pagubele produse de ţiganii din vecinătate, aşezaţi de altfel pe terenurile lor. Nu numai că aveau teren necultivat ocupat de cătun, alte terenuri în jur pe care nu au motive să le cultive, dar aveau şi pagube pe ceea ce cultivau sau creşteau în sat. Todor Vele, de 66 de ani, ne descrie peisajul.

„Mistreţii? Nu mai cultivă nime’ nimic, dacă mă credeţi o scurmat şi în cimitir, la morminte. Ne-am uitat cu oamenii, duminică, la slujbă şi ne-am minunat. Nu ştiu ce-i cu vânătorii, poate că ies ei, da’ nu aici. Am înţeles că undeva cătă Vima au ei locuri. Cu ţiganii e aşa: s-o oprit furturile când nu au ce fura, amu’. Da’ toamna te uscă. Io am un teren mai aproape de ei, de 15 ari, culeg mălaiul şi pepenii înainte să se coacă, altfel nu mă aleg cu nimic. Or rămâne ei şi noi ne-om duce…” explică omul, după care ajunge la propria-i viaţă.

„Am lucrat la mină, la Răzoare. Cum să meargă ţara asta? De acolo s-o furat tot, până şi maşinile de extracţie! Nişte monştri. Cum le-o furat io nu ştiu… da’ o reuşit. La fier vechi cu ele, utilaje bune, funcţionale. Tăt o cărat!”, se plânge omul, apoi se îndepărtează, la treburile lui.

Alexandru RUJA

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here