VALEA STEJARULUI – Ediția a IV-a a Școlii de vară “Moș Pupăză”

212

În organizarea Primăriei și a Consiliului Local Vadu Izei, Asociației Culturale de Păstrare a Tradițiilor “Valea Stejarului, Consiliului Județean Maramureș, în perioada 12-18 august  s-a desfășurat ediția a IV-a Școlii de vară  “Moș Pupăză”. 

Începând din anul 2016, activitățile din cadrul Școlii de vară au continuat atât în 2017 cât și în 2018 în baza colaborării dintre Asociația Interculturală de Tradiții, reprezentată de irlandezul Peter Hurley, și Asociația de Păstrare a Tradițiilor  “Valea Stejarului”, cu sprijinul Mariei Codrea, fiica meșterului popular Moș Pupăză.

În cadrul ediției din acest an au fost organizate ateliere de cioplituri și sculptură în lemn, ateliere țesături, împletituri pe pânză și din pânză, atelier de muzică tradițională. Momentul principal al manifestării a fost marcarea Centenarului Republicii “Valea Porcului”, în data de 15 august 2019, comemorarea a 100 de ani de la eliberarea Maramureșului. Au avut loc o slujbă și o procesiune religioasă la monumentul  ridicat în memoria celor care au avut curajul să declare în urmă cu 100 de ani comuna Valea Stejarului (Porcului) Republică, după care s-a desfășurat simpozionul “ Republici locale în istoria României- Eliberarea Maramureșului de către Armata Română-10 de ani de la proclamarea Republicii “Valea Porcului”.  Despre semnificația momentului au vorbit : Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș, Petru Vlașin, primarul comunei Vadu Izei, Horia Scubli, primarul Sighetului, Ioan Andrei Botiș, președintele Asociației Culturale de Păstrarea a Tradițiilor “Valea Stejarului”,  reprezentanți ai instituților de cultură județene. În încheiere a avut loc “Jocul  în sat” de-a lungul drumului cu fete și feciori, invitați, ceterași.

“Vă mulțumesc tuturor pentru susținerea acordată. Este un lucru îmbucurător că la Valea Stejarului tradițiile și memoria eroilor sunt păstrate cu sfințenie”, a spus Petru Vlașin , primarul comunei Vadu Izei.

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here