VALEA SĂSARULUI DEVINE SILICON VALLEY – Servere Bitcoin în Baia-Sprie

4811

Maramureșul are multe de oferit. Iar de asta s-au lămurit și investitorii privați. Mai ales atunci când în zonă ai perimetre turistice fabuloase, cu multe peisaje fantastice de contemplat. Pe acest criteriu au mers mai mulți oameni, cu bani din exterior, care au înțeles că unde e liniște e și performanță.

Orașul Baia-Sprie are o populație de aproape 16.000 locuitori, conform ultimului recensământ. Ca pe oriunde, sunt mulți – posibil 3-4.000 – în străinătate. Restul “își pansează”, așa cum se poate, “rănile” pricinuite de închiderea mineritului. Lucrează în Baia Mare, poate în Dumbrăvița ori poate și-au găsit de lucru în altă parte. Un supermarket a oferit niște locuri de muncă în centrul nou al orașului. Piața e încă ofertantă pentru cei care au ce vinde mușteriilor.

# Investitori mijlocii, dar buni

Așadar, autoritățile așteaptă investitori, de orice fel, în orașul de sub Dealul Minei. Iar aceștia vin. “Avem mai mulȚi posibili investitori în oraș. Aceștia doresc spații în zona de centură, dintre Baia-Sprie și Baia Mare. Sunt cam trei – patru firme care vor să vină. Pentru noi e extrem de important orice investitor. De ce? Atunci când s-au închis minele, am rămas fără mii de locuri de muncă. În prezent, ne concentrăm pe firme mici și mijlocii. Cu cât mai multe, cu atât mai bine”, a explicat, pentru Glasul Maramureșului și AxaNews.ro, Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia-Sprie. Așadar, câte 50 de locuri de muncă de la o firmă sau alta, la care se adaugă viitorii lucrători în turism, în pensiuni, ridică ștacheta foarte sus, iar orașul poate, în sfârșit, treptat, să se folosească de potențialul turistic. Practic, de talie mijlocie, însă investitori OK.

# Conceptul de “oraș inteligent”

Iar logica edilului e foarte bună. Chiar dacă asigură mai puține locuri de muncă, însă sunt mai mulți, siguranța economică a așezării e asigurată. “Am lansat deja un mesaj și spunem, încă o dată, celor interesați, că le punem la dispoziție terenuri pentru investiții. Negociem, discutăm și posibilitatea unor facilități. Există, spre exemplu, interes din partea unei firme interesate să investească în industria constructoare de mașini, fapt care ne bucură. Ne-a surprins, oarecum, interesul unei firme care dorește să realizeze servere pentru Bitcoin. E un domeniu de viitor. Dorința noastră este de a-i susține. În plus, avem o strategie de a dezvolta orașul Baia-Sprie, conform conceptului de “Oraș inteligent”. Practic, dorim cât mai mulți investitori pe partea de IT. Sunt mulți lucrători pe acest segment care lucrează de acasă. Așa că își doresc să aibă spații de lucru, însă, la fel de bine, un spațiu apropiat pentru recreere și plăcere personală. Iar orașul Baia-Sprie dispune de astfel de spații, în acest sens. Ne aflăm într-o zonă binecuvântată, cu peisaje extrem de frumoase, posibilitate de liniște, însă apropiată de tot ceea ce înseamnă oraș. Suntem, practic, privilegiați și locul perfect. Repet, ne încântă orice interes al unui investitor, cu atât mai mult cu cât este un investitor strategic.

# Ce e Bitcoin-ul

Iar pentru explicații, pentru cei care nu știu ce înseamnă acest Bitcoin… “Bitcoin – din limba engleză bit (unitate de informație binară) și coin (monedă), este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală (criptomonedă) opensource creată în 2009 de Satoshi Nakamoto. Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protecția investițiilor și finanțarea liberă a afacerilor, fără a face apel la instituții financiare și în afara oricărei constrângeri și reglementări. Numele Bitcoin se referă de asemenea și la programul opensource pentru folosirea acestor monede, cât și la rețeaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formează”, explică Wikipedia.

Practic, spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin folosește o bază de date distribuită peste noduri ale unei rețele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacțiile și se folosește de criptografie pentru a furniza funcții de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiți decât de cel care îi deține și doar o singură dată.

Cătă ȚINEGHE

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here