VALEA IZEI DE TOP – Platoul Dumbrava din Oncești

52

Cu ani multi in urma, la ceas de seara, la marginea satului Oncesti am vazut o scena demna de reclamele de Marlboro: o herghelie de cai, cobora, prin praf, pe o râpa, de la pasune. Ani la rând, ne-am propus sa ajungem iar acolo, sa vedem locul, caii, herghelia, reclama, poate chiar si un cowboy…

Am ajuns saptamâna trecuta, primarul Matei Godja voia sa ne arate rezervorul retelei de apa ce se finalizeaza zilele acestea in zona. N-am urcat pe la valea stearpa a cailor, ci pe cealalta parte, pe un drum pe care se pregateste asfaltare, ce se va lega de satul Feresti si apoi de Calinesti. Inca un drum local ce depaseste asteptarile noastre in materie de versatilitate, la fel ca cele din Botiza-Grosii Tiblesului sau Petrova-Strâmtura. Ajuns in vârf, pe platoul numit Dumbrava, ramâi cu gura casacata. Privesti roata si ai Valea Izei la picioare, spre est. Spre nord, vezi Vadu izei si Sighetul, spre sud vezi… Creasta Cocosului, cu pete de zapada inca!

“Asa sa va gânditi ca locul asta are un potential turistic incredibil. Pe drumul pe care am urcat, am facut odinioara un proiect de cartier de case de vacanta. N-au vrut consilierii, dar potentialul e urias. Toti oamenii ce si-ar face case de vacanta ar aduce turisti, ar consuma, ar plati redevente, taxe, impozite”, spune primarul Godja. Cu un drum, pe masura ce platoul se vedea in toata splendoara sa, am vazut trei cai intr-un loc, un staul de stâna inca nepopulat, vreo cinci bivoli negri si cam atât. Unde e herghelia noastra, cea de poveste? “S-au dus vremurile alea, nu mai exista asa ceva. Au fost cinci stâni aici, pe platou, pe vremuri! {i 4-500 de vaci si 400 de cai! Acum, sunt cam 200 de vaci si o singura stâna, cai aproape deloc si dupa cum vedeti, o mâna de diboli”, spune edilul.

Locul nu se apropie de imensitatea pasunii Tataru de vizavi, de peste culmi. Dar e impresionant chiar si asa. Sa nu va mai spunem ca, pe mijlocul pajistii, se vede schitat ceva ce pare a fi un drum perfect drept, oarecum nefiresc, ce merge de nicaieri spre nicaieri, fara logica. “Nu e drum, e pista de avioane! Aici veneau odinioara avioane utilitare, nici n-ar fi mare efort s-o punem la punct, sa avem micul nostru aeroport sau helipad…”.

Acum, locul a primit si o functie practica, sau inca una. Pe culme se afla bazinul de apa al comunei Oncesti, apa e adusa prin pompare sus, pe Dumbrava, apoi pleaca, prin cadere, la intreg satul. Un loc cu un potential imens, din pacate inca nefolosit…

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here