VACANȚA DE VARĂ – Polițiștii iți dau gratis ponturi cum să ai grijă de casa ta

35

Vacanța de vară este perioada din an ideală pentru călătorii, drumeții, explorarea de locuri noi, etc. Pentru a nu transforma vacanța într-un coșmar, polițiștii maramureșeni atrag atențuia asupra unor măsuri minime de protecție care trebuiesc luate, dacă nu vrei să îți calce hoții casa și să rămâni fără bunurile din casă.

Polițiștii de prevenire îți recomandă când pleci de acasă să te asiguri că ușile și ferestrele casei sunt închise, să ai un sistem de alarmă instalat în casă sau unul video la exterior, sau cel puțin un sistem de iluminat cu senzor, să te asiguri că nu ți-ai lăsat cheia de la casă la îndemâna hoților, respectiv să rogi un vecin de încredere să îți ridice corespondența. Asta pentru că acea căsuță poștală plină de pliante cu reclame este un semn evident pentru hoți că ești plecat. Apoi, sub nicio formă să nu faci publică plecarea ta de acasă pe rețelele de socializare.

Când ai ajuns la destinație să ai grijă la bagaje, nu le lăsa nesupravegheate lângă mașină nici pentru câteva clipe, hoții profită de neatenția ta, să nu lași în mașină bunuri de valoare, nici măcar plase, obiecte de îmbrăcăminte, acestea pot fi tentații pentru hoți, acționează permanent sistemul de alarmă al autoturismului, acesta constituie o modalitate eficientă de protejare a autoturismului, parchează-ți mașina în parcarea hotelului/pensiunii/vilei unde ești cazat.

„Ori de câte ori părăsești mașina, chiar și pentru perioade foarte scurte de timp, asigură-o sau cel puțin scoate cheia din contact. Furtul unui autoturism cu cheia în contact durează câteva secunde! Când pleci la plajă, la plimbare, este bine să încui ușa și geamurile de la camera unde ești cazat, să lași cheia de la cameră la recepție, pentru că riști să ai musafiri nepoftiți dacă o pierzi, bunurile de valoare poți să le lași în seiful hotelului, astfel vei fi mai relaxat în privința lor, să iei asupra ta doar strictul necesar, să ai în portmoneu bani doar pentru cumpărături curente, să ții portmoneul în buzunare sigure, să manifești discreție ori de câte ori folosești portmoneul și cardul bancar. Nu-ți afișa ostentativ telefonul mobil, acestea sunt foarte atractive pentru hoți, să ții poșeta orientată în față sau protejată de antebraț, să îți supraveghezi bunurile, și mai ales copiii, aceștia din urmă cu ușurință pot fi răpiți, să eviți locurile izolate, dosnice, pentru a te proteja de tâlhari, respectiv consumă alcool cu moderație, astfel vei evita să fii o pradă ușoară pentru infractori sau sa devii chiar tu un agresor”, precizează IPJ Maramureș.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here