UTIL PENTRU MARAMUREŞENI – Cum puteţi evita fraudele informatice

300

Atenţie sporită. De asta trebuie să dea dovadă maramureşenii, într-o societate în care Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase cu scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la dumneavoastră. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative și greu de detectat.

În Luna Europeană a Securităţii Cibernetice, Poliţia Română se alătură agențiilor de aplicare a legii din Statele Membre UE şi non-membre (Columbia, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Ucraina) care derulează, în perioada 17-23 octombrie 2018, o campanie de prevenire a fraudelor informatice. “Campania îşi propune să informeze şi să conştientizeze utilizatorii de internet cu privire la modurile de operare ale infractorilor, astfel încât aceştia să se poată apăra împotriva amenințărilor de tip social engineering. Astfel, timp de o săptămână, veţi găsi pe site-ul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, mm.politiaromana.ro, secţiunea Comunicate, materiale utile, elaborate de către iniţiatoarea acestei campanii, Agenţia Europeană a Structurilor de Aplicare a Legii – EUROPOL”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Cele şapte tipuri de fraude informatice
Începând cu însușirea nelegală a calității de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relații de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obțină ceea ce vor – banii și/sau datele dumneavoastră. Iată cele mai întâlnite şapte tipuri de fraude în mediul online și modul de operare al infractorilor informatici:

Frauda ”Mesaj de la șef”: Vizând angajații autorizați să efectueze plați, autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.

Fraude cu facturi: O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitim. Angajații cu atribuții de efectuare de plăți sunt determinați să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.

Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îți trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ți divulga date personale, financiare ori de securitate.

Website-uri bancare contrafăcute: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing” cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, ţi se colectează ilegal datele personale și/sau bancare. Site-ul contrafăcut va arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferențe, deseori greu sesizabile.

Iubire prefăcută: Autorii pretind că sunt îndrăgostiți și își doresc o relație cu potențiala victimă. Deși debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe rețele sociale pentru menținerea contactului, câștigarea și exploatarea încrederii.

Furtul de date personale: Autorii îți colectează nelegitim datele personale de pe rețele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru a-ți accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tău.

Fraude cu investiții și cumpărături online: Autorii îți oferă oportunități ”speciale” de investiții cu profituri rapide sau îți prezintă ”oferte-bombă” de ”chilipiruri” în mediul online.

“Pentru mai multe informaţii accesaţi #CyberScams pe Europol, Facebook, Instagram, Youtube, Twitter şi LinkedIn”, au anunţat poliţiştii maramureşeni.

# Cum funcţionează Frauda ”Mesaj de la șef”
Astăzi, despre Frauda “Mesaj de la şef”. Vizând angajații autorizați să efectueze plăți, autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie și îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei, avertizează poliţiştii maramureşeni.

Recomandări pentru angajator/organizaţie:
-Fiţi conştienţi de riscuri şi asiguraţi-vă că angajaţii sunt la rândul lor bine informaţi;
-Instruiţi-vă angajaţii să manifeste atenţie maximă la efectuarea plăţilor şi să proceseze cererile de plată cu prudenţă;
-Implementaţi protocoale interne privind plăţile;
-Verificaţi datele publicate pe site-ul companiei, restricţionaţi accesul la datele importante şi fiţi atenţi la reţelele sociale;
-Actualizaţi soluţiile tehnice de securitate.

Recomandări pentru angajaţi:
-Respectaţi cu stricteţe procedurile de securitate în cazul plăţilor şi achiziţiilor. Nu săriţi nici un pas procedural;
-Verificaţi cu atenţie adresele de e-mail când primiţi solicitări de informaţii sensibile/transferuri de bani. Fraudatorii folosesc adesea e-mailuri de tip copycat, unde un singur caracter diferă de original;
-Dacă aveţi dubii în cazul unui transfer de bani, consultaţi un coleg competent, chiar dacă vi s-a solicitat discreţia;
-Nu deschideţi niciodată link-uri sau ataşamente suspecte primite prin e-mail. Dacă primiţi un email sau un apel suspect, trebuie întotdeauna să informaţi departamentul IT.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here