UTIL PENTRU MARAMUREŞENI – Ce trebuie să facem pe timp de ger

425

Prognoza meteo indică vreme geroasă în perioada următoare. În perioada 4-9 ianuarie, sunt aşteptate valori termice deloc prietenoase, cu temperaturi nocturne de la minus 19 grade la minus 13 – minus 9 grade şi diurne de la minus 13 – minus 9 la minus 7 grade. Ninsorile nu vor dispărea din peisaj, însă ele vor fi slabe şi cu precădere în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Aşadar, sunt necesare unele măsuri pe care trebuie să le luăm, pentru a evita să devenim victime ale gerului. Să ne protejăm de frig e un lucru esenţial, dacă nu dorim să ajungem în camera de gardă.

Acoperiţi-vă capul, nasul şi mâinile!

Desigur, cel mai bun sfat al specialiştilor ar fi să evităm pe cât posibil ieşirile în aer liber, mai ales atunci când temperaturile coboară extrem de mult. “Este de evitat consumul de alcool. Pare că te încălzeşti, însă, nu este aşa. Mai recomandat este un ceai fierbinte. Îmbrăcămintea trebuie să fie una groasă. Nu haine de piele, ci haine cât mai groase, cu mai multe straturi. E important să ne acoperim capul şi nasul, la fel şi mâinile. Puţină lume cunoaşte faptul că 60% din căldura corpului se pierde prin scalp, iar asta datorită faptului că este bogat vascularizat”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Vasile Pop, directorul executiv al Spitalului Judeţean “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.

Atenţie la ţurţuri!

Pentru a gestiona cu eficienţă situaţiile neplăcute cu care vă puteţi confrunta în această perioadă, autorităţile vin cu mai multe recomandări extrem de importante. Verificaţi sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, pentru a preveni eventualele incidente cauzate de defecţiuni tehnice şi evitarea inhalării de fum şi gaze toxice! Utilizaţi mijloacele de încălzire fără defecţiuni sau improvizaţii pentru încălzirea locuinţelor! Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică din locuinţa dumneavoastră sau de la locul de muncă! Amplasaţi mijloacele de încălzire departe de materialele combustibile! Fiţi atenţi la ţurţurii formaţi deasupra trotuarelor pietonale! “Dacă vă deplasaţi cu autoturismul propriu, asiguraţi-vă că aveţi cu dumneavoastră pături, băuturi fierbinţi, pentru situaţiile în care dumneavoastră ori altă persoană se aflată în dificultate. Totodată este foarte important să aveţi suficient combustibil care să asigure funcţionarea motorulului în situaţiile în care apar blocaje în trafc sau la apariţia altor situaţii neprevăzute”, a precizat Oana Alexa-Gonczi, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş.

Evitaţi alcoolul şi cofeina!

Foarte important este şi regimul alimentar. Mâncaţi regulat şi consumaţi lichide, evitând excesul de cofeină ori alcool! Evitaţi, pe cât posibil, extenuarea; efortul fizic în condiţii de frig vă poate cauza grave probleme de sănătate! Mişcaţi-vă pentru a vă păstra căldura corporală! Căutaţi în apropiere clădiri în care vă puteţi adăposti! “Protejaţi de ger persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră! Atenţionaţi autorităţile locale cu privire la persoanele fără adăpost pe care le întâlniţi sau despre care aveţi cunoştinţă! Încercaţi să asiguraţi animalelor condiţii corespunzătoare de hrănire şi adăpostire! Urmăriţi cu atenţie, la posturile presa, buletinele meteorologice şi recomandările transmise de autorităţile centrale şi locale!”, au recomandat autorităţile responsabile.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here