UTIL PENTRU MARAMUREŞENI – A fost adoptat un nou “regulament de bloc”!

803

Cine crede că viaţa la bloc este uşoară se înşeală amarnic. Sunt o serie de obligaţii pe care cetăţenii le au, dat fiind faptul că locuiesc într-un spaţiu comun. Mai mult, recent, a fost publicat un nou “regulament de bloc”, adoptat de autorităţile centrale, care a fost publicat şi în Monitorul Oficial zilele trecute.

Conform noii legislații privind asociațiile de proprietari, acestea sunt obligate să adopte, până în septembrie 2019, un regulament al blocului.
În contextul în care la sfârșitul anului trecut a intrat în vigoare noua legislație privind asociațiile de proprietari, modificată prin Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a oficializat recent, prin publicarea în Monitorul Oficial, mai multe documente ce asigură aplicarea mai facilă a noii legislații, inclusiv modelul regulamentului de bloc, a notat avocatnet.ro.

# Obligativitate pentru asociaţiile de proprietari până în septembrie
Noul regulament a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MDRAP nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document ce stabilește modelul de regulament de bloc și care se aplică începând cu zilele acestea. Așadar, regulamentul de bloc stabilește regulile pe care trebuie să le respecte locatarii blocului sau condițiile în care pot fi folosite spațiile comune ale imobilului, dar și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. După cum stabilește noua legislație privind asociațiile de proprietari, autoritățile ar fi trebuit să oficializeze un model de regulament de bloc până aproape de sfârșitul anului trecut, mai exact, până în data de 28 decembrie 2018.
“Potrivit Legii 196/2018, asociațiile de proprietari sunt obligate, până în luna septembrie 2019, să adopte un document prin care se stabilesc regulile de comportament din bloc, cunoscut sub numele de regulament de bloc. Regulamentul de bloc va trebui respectat de către toți locatarii din bloc, fie că aceștia sunt și proprietarii apartamentelor sau chiriași ori persoane ce locuiesc o perioadă limitată în acel bloc. În cazul nerespectării regulamentului de bloc, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației despre nerespectarea regulilor de conviețuire în imobil”, au notat cei de la avocatnet.ro.

# Câteva dintre reglementările importante
Art. 7 – Fiecare proprietar/locatar poate exercita folosinţa bunurilor comune, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi proprietari în condiţii normale.
Art. 9 – Proprietarul este obligat să asigure întreţinerea spaţiului care constituie bunul principal, astfel încât clădirea să se păstreze în stare bună.
Art. 12 – Este interzisă blocarea sau obturarea căilor de acces în condominiu sau în proprietăţile individuale.
Art. 13 – Proprietarii din condominiu pot efectua, în cadrul proprietății individuale, lucrări de modificare şi modernizare a proprietăţii, cu condiţia ca acestea să nu contravină reglementărilor legale în vigoare, esteticii exterioare a imobilului/condominiu, proiectului iniţial al imobilului, instalaţiilor sanitare ale condominiului, să nu deterioreze sau să afecteze proprietăţile individuale sau pe cele comune, şi să nu încalce drepturile de folosinţă ale celorlalţi proprietari, conform proiectului clădirii.
Art. 19 – (1) Este interzisă tulburarea, fără drept, a liniştii proprietarilor/ locatarilor din condominiu prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă. (2) Este interzisă tulburarea liniştii proprietarilor/locatarilor din condominiu între orele 22.00 – 08.00, 13.00 – 14.00, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum
şi în intervalul (n.red. – aici asociaţia poate impune un interval suplimentar, dacă se impune cazul), de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare.

# Unde nu sunt asociaţii, legea rămâne aceeaşi
Conform responsabililor, modificările nu sunt mari faţă de fostul act legislativ. Cu alte cuvinte, sunt, mai degrabă, clarificate unele aspecte care păreau neclare. În schimb, adevărata problemă este ce se va întâmpla acolo unde cetăţenii nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari. Specialiştii susţin că regulamentul se va impune şi acolo. Mai exact, proprietatea se va menţine comună, fără ca un locatar să acapareze mai mult din spaţiu fără aprobarea celorlalţi locatari. La fel, programul de linişte va trebui respectat cu stricteţe, conform regulamentului impus la nivel naţional. Aşadar, fie că există asociaţie sau nu, legea va fi valabilă pentru toată lumea.

# “Se încalcă nişte libertăţi!”
Opiniile băimărenilor sunt împărţite. Unii spun că regulamentul restricţionează drepturile locatarilor. “Deci, dacă eu constat ceva nereguli, trebuie să mă duc să reclam preşedintelui asociaţiei. El ce poate să facă, mai exact? Adică, să înţeleg că reîncep spionajele ca pe vremea lui Răposatu’? În plus, dacă sunt chiriaşi care fac gălăgie ori deranj, ce poate să facă şeful de scară sau preşedintele asociaţiei? E treaba proprietarului să gestioneze problema sau a poliţiei, iar poliţia poate fi contactată de oricine. Nu văd cu ochi buni legile astea. După ce că plătesc taxe şi impozite anual pentru un bun care este al meu, apartamentul, acum vin guvernanţii şi ne mai pun în cârcă alte reguli? Mi se pare că se încalcă nişte libertăţi”, a spus, nemulţumit, Mirel.

# “Nimeni nu respectă programul de linişte!”
Alţi băimăreni spun că regulamentul nu aduce nimic nou. E un soi de aceeaşi Mărie cu altă pălărie. “Păi, toată lumea ştie că nu ai voie să faci gălăgie noaptea şi la amiază. Asta cu ora 13.00 – 14.00 nu o înţeleg. Dacă e pentru odihnă, ţin să le spun celor care fac legea că un copil doarme mai mult de o oră după amiază. Aşa că nu ştiu la ce s-au gândit ei, probabil că e pentru prânz. În ceea ce priveşte chestia cu ora 08.00, păi regula asta nu o respectă nici cei care fac curăţenie, asfaltări sau deratizări. Vara trecută dădeau cu rotopercutorul încă de la ora 07.00, iar cu instalaţiile alea pentru îndepărtarea ţânţarilor vuiau de la 07.00 până la ora 09.00. Nimeni nu respectă programul de linişte, la ce viaţă agitată avem cu toţii! Ar fi frumos dacă s-ar respecta toate cele câte apar în regulamentul ăsta, dar mira-m-aş. Cei de la parter sunt nevoiţi, adesea, să rezolve singuri problema beciurilor, iar cei de la ultimul etaj, singuri problema acoperişului. În plus, la soacră-mea la bloc, un locatar a pus mâna pe uscătorie şi el îşi pune toate, restul vecinilor nu au acces. Cine ce poate să îi facă?”, a spus şi Laura.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here