UTIL – A fost reabilitat izvorul Ciontolan din Baia Sprie

219

Apa de la izvorul Ciontolan din Baia Sprie este consumată de cetățenii urbei, de cei din satele limitrofe și din municipiul Baia Mare. Mulți dintre ei vin noaptea pentru a-și umple recipienții pentru că ziua este mereu aglomerat. Timp de trei zile, izvorul a fost neutilizabil, angajații Serviciului Public din cadrul Primăriei Baia Sprie (șef  Luminița Gîndac), efectuând lucrări de renovare, curățire, extindere captare, reparat și tencuit (sclivisit) bazinul, care era fisurat.

După cum ne-a informat șleful de lucrare, Fane Cîmpian, s-ai înlocuit conductele subdimensionate cu altele mai mari (de la 2,5 la 3,2 țoli) pentru a avea apa un debit mai mare. De asemenea, distribuirea apei se face pe patru ieșiri (în loc de două) și se va pune robinet de închidere astfel încât apa să nu se risipească, ca până acum. „A fost o lucrare complicată, în special până s-a spart vana pentru a se putea curăța mai ușor bazinul. S-a prelungit captarea înspre stâncă, izvorul fiind acum mult mai la adâncime decât era. Aș recomanda beneficiarilor să întrețină curățenia în zonă, să nu arunce hârtii, peturi sau alte mizerii, iar dacă se așează la mesele special amenajate și mânâncă să lase curat la plecare. Cei care vin cu autoturismele au loc în parcare, însă le este interzisă spălarea lor acolo”, spune Fane Cîmpian. Din surse credibile am aflat că izvorul este supravegheat video, iar eventualele nereguli sau vandalisme create pot fi depistate imediat.

#Apa este rece și potabilă

Cu privire la calitatea apei, nu încape îndoiala că zicala despre apa de izvor reprezintă o realitate, dar și un risc: există izvoare a căror apă are un grad ridicat de mineralizare, unul neobișnuit. Pentru metabolismul nostru, apa este tot atât de importantă ca și sângele. Ea eliberează corpul de toxine, transportă la celule nutrienții, contribuie la menținerea constantă a temperaturii, la cca 37 grade și este esențială în procesul digestiei.

Apa de la Ciontolan a fost dusă de nenumărate ori la laborator, iar rezultatul analizei a confirmat că poate fi consumată fără probleme. Este potabilă și rece, așa cum își doresc consumatorii. Acum, cetățenii din zonă pot merge în siguranță după apă pentru că puntea peste Săsar a fost reparată, așa cum le-a promis primarul Alin Sebastian Bîrda. Podelele din lemn s-au distrus (au putrezit), și nu mai asigurau o traversare pietonală în siguranță. S-au pus cadre de metal și o pardoseală din tablă striată care asigură confortul necesar trecătorilor.

Vasile GHERMAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here