URMĂRI CAZ CRIMĂ CARACAL – Maramureșeanul Ioan Buda, șeful Poliției Române, a fost demis de premierul Viorica Dăncilă. Ultimele cuvinte ale Alexandrei: „Vine, vine!”

1780

Decapitări în lanț în cazul crimei odioase de la Caracal. Atât maramureșeanul Ioan Buda, șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), cât și șefi de instituții – Prefectură și IPJ Olt – au fost demiși de premierul Viorica Dăncilă.

Numai că, din nefericire, aceste demiteri nu soluționează slaba pregătire a sistemului de alertă și a modului de intervenție. Faptul că o tânără în vârstă de 15 ani a vorbit timp de 20 de minute la 112, cerând ajutorul statului, iar statul s-a dovedit a fi incapabil și incompetent, este de neiertat.

Ioan Buda a fost împuternicit la conducerea IGPR în 26 iunie 2018, după ce Cătălin Ioniţă a cerut să fie schimbat din funcţie la cerere, din motive personale. Ioan Buda s-a născut în Cupşeni, Maramureş, are 54 de ani şi a ocupat funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră.

Totuși, Ioan Buda a fost implicat într-un scandal în 2017. Atunci, ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră Aurelian Miu îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister.

Maramureșeanul Ioan Buda a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca şi are şi o diplomă de studii juridice eliberată de Universitatea Oradea, unde a urmat un curs postuniversitar de Drept Penal şi un master în Administraţie Publică. În plus, în 2004-2005, a urmat un curs postuniversitar în management la Academia de Politie „Alexandru I. Cuza” şi tot aici a făcut un master în Managementul Strategic al Afacerilor Interne. În 2010, Ioan Buda a făcut un master la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Facultatea de Comandă şi Stat Major.

Șeful Poliției, Ioan Buda, a declarat vineri seara, conform digi24.ro, că în ultimul apel al Alexandrei la 112, aceasta a spus ”Vine, vine”, apoi s-a întrerupt conversația. Probabil au fost ultimele ei clipe de viață, a spus șeful Poliției române, care a precizat că sunt mai multe ipoteze în lucru.

Buda a mai spus că polițiștii din Olt au vrut să intre fără mandat în locuința suspectului criminal, dar ”procurorul nu a fost de acord”, din acest motiv fiind întârziată operațiunea de salvare.

Șeful Poliției a mai spus că ”a luat act” de demiterea sa, cu câteva minute înainte premierul Dăncilă cerându-i ministrului de Interne să îi schimbe pe toți șefii IGPR.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here