„UNIȚI PENTRU MAREA UNIRE” – Tineri din întreg județul s-au adunat în acest weekend la Băsești

1325

Sâmbătă, 19 mai, comuna Băsești a găzduit o manifestare inedită. Este vorba despre „Uniți pentru Marea Unire” – 1.228 de tineri maramureșeni la Băsești.

# Tineri din numeroase localități au participat la manifestare

Această acțiune marchează, în anul centenarului, statornicia și legătura dintre trecut și existența noastră de azi. 1.228 reprezintă numărul delegaților oficiali, din cele 27 de comitate românești, care au făcut posibil,prin plebiscit,cel mai frumos și măreț act din istoria românilor, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Primăriile din județ au fost invitate să se alăture acestui demers și să asigure participarea unei delegații de tineri, alături de preoți, profesori, primari sau reprezentanți ai administrației locale. Au răspuns invitației mai mult de jumătate dintre primăriile din Maramureș și anume: Giulești, Groși, Seini, Petrova, Tăuții Măgherăuș, Baia Sprie, Vadu Izei, Valea Chioarului, Oncești, Bicaz, Groșii Țibleșului, Șieu, Bocicoiu Mare, Remetea Chioarului, Borșa, Ulmeni, Săcălășeni, Cavnic, Vișeu de Sus, Fărcașa, Cernești, Dumbrăvița, Gârdani, Ariniș, Asuaju de Sus, Cupșeni, Târgu Lapuș, Șișești, Moisei, Strîmtura, Boiu Mare, Mireșu Mare, Rozavlea, Sighetu Marmației, precum și licee din Baia Mare.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului național de către corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” Baia Mare, urmat de un Te Deum săvarșit de un sobor de preoți, în frunte cu PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

# „Direcția pe care a mers România timp de 100 de ani a fost trasată de către George Pop de Băsești”

În cadrul acțiunii au luat cuvântul mai multe oficialități, una dintre acestea fiind primarul comunei maramureșene, care a prezentat rolul semnificativ pe care George Pop de Băsești l-a avut în istorie. „De ce este atât de importantă această localitate? George Pop de Băsești a fost timp de 16 ani președinte al Partidului Național Român, tocmai în perioada premergătoare Marii Uniri. El locuia aici la Băsești. În 1906 Nicolae Iorga a vizitat Băseștiul și spunea că în casa de la Băsești era, nu de puține ori, guvernul provizoriu al Ardealului (…). Aici, practic, se purta diplomația Ardealului, în casa pe care ne străduim, sper și am certitudinea, ca anul acesta să o redăm circuitului turistic. George Pop de Băsești avea 84 de ani când a mers la Alba Iulia. Acolo lucrurile nu erau foarte frumoase și bine stabilite. În delegația celor 1.228 erau mai multe curente. Unele doreau unirea necondiționată, altele o anumită autonomie, iar o parte doreau altceva, chiar unirea cu Ungaria. Ajuns la Alba Iulia, unde era o vreme geroasă, George Pop de Băsești a fost întâmpinat de Iuliu Maniu, care i-a spus <<Bine c-ai venit, bade George, că nu știu ce ne făceam fără dumneata”. A doua zi dimineață când a intrat George Pop în sala Unirii a fost ales președinte al Marii Adunări Naționale și președinte al Marelui Sfat Național, iar direcția pe care a dat-o el au votat-o toți cei 1.228 de delegați. Acesta este un aspect mai puțin cunoscut. Deci, direcția pe care a mers România timp de 100 de ani și pe care sperăm să meargă și de acum înainte a fost trasată de către George Pop de Băsești”, a spus Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești.

De asemenea, academician prof. dr. ing. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române a susținut o prelegere, aceasta fiind apoi urmată de un moment artistic susținut de Ansamblul Național Folcloric „Transilvania”, dar și de alte ansambluri aflate la Băsești.

# Evenimentul, pe gustul celor prezenți

Maramureșenii prezenți s-au arătat mulțumiți de manifestare și sunt de părere că astfel tineretul va înțelege mai bine evenimentele care au avut loc în istorie.

„E o inițiativă lăudabilă, mai ales pentru generația tânără care ia astfel contact cu istoria reală a poporului român. Într-un an cu o semnificație deosebită, tineretul are nevoie de asemenea demersuri, pentru a înțelege pe deplin valoarea acțiunilor și evenimentelor pe care înaintașii noștri le-au realizat. Trăiască România Mare!”, a declarat Adrian Șovago, profesor de istorie la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare.

„A fost foarte frumos, m-am simțit foarte bine. Au mai fost aici evenimente, dar ca ăsta niciunul. Îi bine că s-o gândit la noi, e o mândrie și un respect”, menționează Maria Pop (71 de ani) din Băsești.

De asemenea, Carmen Marincat, o elevă de clasa a VIII-a din Vișeu de Sus mărturisește: „A fost un eveniment foarte frumos, unde s-a vorbit despre Unire. Până acum nu am mai fost prin părțile acestea, dar îmi place mult”.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here