UNIC ÎN MARAMUREŞ – Primarul-fotbalist din Bârsana care a făcut istorie (GALERIE FOTO)

5978

Teodor Ştefanca este unul din primarii tineri cu care Maramureşul se mândreşte. Cu multă muncă şi eficacitate, a reuşit să ofere o nouă faţă unuia dintre simbolurile cu care se mândreşte regiunea noastră, comuna Bârsana.

Primarul a locuit o vreme în Germania şi a învăţat ce înseamnă pragmatismul, fapt care şi-a pus amprenta pe modul în care face administraţie. Însă, primul gospodar al Bârsanei nu a uitat de marea sa pasiune – fotbalul. Până la urmă, înainte de a fi primar, a fost fotbalist. Iar acest lucru nu se uită! Culmea, nu orice fotbalist. Ci antrenorul şi căpitanul unei echipe de vis care a ţinut piept Stelei (sau FCSB, însă nu titulatura contează)!

# Se pregăteşte viitoarea bază sportivă
Teodor Ştefanca, în calitatea sa de căpitan al echipei Avântul Bârsana, a gândit o bază sportivă de viitor, în vecinătatea terenului actual, pe care l-a sacrificat. Motivul este administrativ. Pentru că este nevoie de grădiniţă, de teren sintetic şi de sală de sport. Însă, o viitoare bază sportivă va fi amenajată în curând, pentru ca visul numit “Avântul Bârsana” să ajungă la un alt nivel. Pentru că echipa din comuna maramureşeană a făcut deja istorie, la acel meci unic în istorie, împotriva Stelei, din şaisprezecimile Cupei României, din data de 26 septembrie 2013. Bârsana a evoluat cu Paşcu, Coşa, Rahovan, Dăncuş, Dunca, Ştefanca, P. Stan, Deac, Ţiple, Ofrim, Marincean, în timp ce Steaua a ieşit la înaintare cu Niță, Râpa, Bratu, Varela, Pârvulescu, Prepeliţă, Neagu, Gabi Matei, Răduţ, Mitriţă, Mihai Costea, câţiva dintre ei de naţională. A fost 4-0 pentru campioană. Însă, aceasta a deschis scorul abia în minutul 19, iar la pauză a fost 1-0 numai. În plus, mica echipă maramureşeană a scris istorie, jucând frumos şi punând în pericol colosul roş-albastru, după ce, în prealabil, a eliminat nume precum Olimpia Satu Mare sau Gloria Bistriţa.

# Un vis devenit realitate
În prezent, Avântul Bârsana se află în topul Ligii a 4-a, cu şanse de promovare în eşalonul superior. Însă, pentru asta, este nevoie şi de bani, şi de bază sportivă, bază pe care o construieşte. Media de vârstă este de peste 30 de ani, însă, e limpede, că jucătorii sunt de calitate. Recent, s-au întors, pentru a evolua la echipă, jucători care au făcut, în ultima vreme, pasul înapoi. “Am spus că am trei visuri. Să îmi întemeiez o familie, să joc cu Steaua şi să devin primar în Bârsana. Mă consider un om împlinit, întrucât le-am realizat pe toate trei. Aşadar, pentru mine, ca stelist, să joc împotriva Stelei, a fost un vis devenit realitate. Înainte de tragerea la sorţi, m-am rugat să picăm cu Steaua”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana.

# Multe emoţii şi… o accidentare
Amintirile din acel meci nu vor fi uitate niciodată. “Toată lumea a imortalizat un duel dintre mine şi Mihai Costea, din minutul 20. Acea poză a fost publicată în ziarele naţionale. Însă, în acel moment, eu mi-am întins ligamentele extrem de mult. Practic, din acel minut, am jucat într-un picior tot meciul. Dacă nu-mi fugea genunchiul, poate îmi puteam ajuta mai mult colegii. Îmi amintesc că i-am surprins pe stelişti, mai ales pe partea dreaptă, făcând nişte triunghiuri de pase, cu pasă la intercepţie. A fost senzaţional ceea ce am trăit, un moment unic în viaţă. În plus, mă gândesc că ei au dat târziu golul doi. Totuşi, am avut în faţă jucători precum Niţă, Răduţ sau Prepeliţă”, a relatat primarul-fotbalist Tedy Ştefanca.

# Moroşenii, mereu la înălţime
Nu pot fi uitate nici amintirile legate de impresia artistică, pe care numai moroşenii veritabili o puteau oferi. “Ne-am dus la stadion îmbrăcaţi în cămeşă şi cu traistă. Jucătorii Stelei ne făceau poze, erau uimiţi de prezenţa noastră. Galeria noastră, de aproape 300 de oameni, a venit din Bârsana cu zongore. A fost impresionant! Am zis “băieţi, îi batem pe ăştia!”. Bineînţeles că era extrem de greu. Însă, atmosfera făcută de moroşenii din Bârsana a fost extraordinară. Mi-e şi greu să descriu, pentru că mi se face pielea de găină. Jucătorii Stelei priveau, stând în semicerc, cum ne salutam galeria. Să ai adversari ca Varela sau Prepeliţă este incredibil! Am rezistat, ne-am agăţat de orice minge, însă atât s-a putut! Una peste alta, este o aventură, o amintire care îţi rămâne în suflet. M-au întrebat de la Digi dacă ne este frică de Steaua. Le-am răspuns că noi suntem din Maramureşul Istoric, unde au fost dacii liberi, deci noi nu plecăm capul nimănui. Nu am repetat declaraţia, pentru că mă gândeam că îi provocăm pe stelişti să ne dea 20 de goluri. Nu ne-au dat!”, a spus, zâmbind şi emoţionat Tedy Ştefanca.

# Premiat, în semn de recunoştinţă
Sufletul Avântului Bârsana ne arată, emoţionat, o plachetă pe care a primit-o, în semn de recunoştinţă, la aniversarea a 70 de ani la înfiinţarea Liceului Sportiv din Timişoara, instituţie pe care a absolvit-o. Pe aceasta scrie “absolvent de onoare remarcat prin activitatea profesională şi prestigiul adus liceului”. “Am fost la întâlnire şi am primit acest premiu. M-am mirat şi am întrebat de ce. Mi s-a răspuns că mulţi oameni mă apreciază pentru activitatea mea. Am rămas uimit şi profund impresionat plăcut”, a explicat primarul Bârsanei, care a fost coleg, printre alţii, cu Cosmin Contra, actualul selecţioner al României.

# Steaua şi Barca, în sufletul său
Iar pentru că vorbim cu un stelist, nu am putut să nu comentăm situaţia jenantă în care se află Dinamo, la distanţă de… multe puncte de Liga Campionilor sau titlu. Invariabil, am trecut la fotbalul mare. Barcelona vs Real Madrid. Cu încântare, am constatat că interlocutorul are aceleaşi preferinţe. “Cu Barcelona ţin, normal! Messi mi se pare un jucător mai mare decât Cristiano Ronaldo. Sigur că se vede, acum, la Real, absenţa lui. Însă, eu sunt fan Barcelona. Mi se pare, oricum, că Messi este mai inteligent în joc. Da, Mbappe pare o variantă pentru viitor în ceea ce priveşte viitorul cel mai bun jucător al lumii. Cu siguranţă, atunci când va face pasul, ori către Barca, ori către Real, pentru că aceste două echipe sunt etalonul, vom vedea dacă se va adapta. Numai timpul îşi va spune cuvântul. Calităţi are!”, a spus primarul-antrenor-căpitan.
Însă, primarul din Bârsana urmăreşte cu plăcere şi meciurile de handbal. “Atunci când am ocazia, mă uit. Îmi place că avem, la acest nivel, echipe bune. Am avut HCM Baia Mare, acum avem CSM Bucureşti. Avem pe Cristina Neagu şi nu numai”, a spus Tedy Ştefanca.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here