UN LOC PREDESTINAT – Colțul de rai de lângă Petrova. Legendele și misterele de pe Hera (GALERIE FOTO)

1594

În Săptămâna Altfel, toate cadrele didactice se mobilizează exemplar, pentru a-și duce elevii în cât mai multe locuri, ca astfel să învețe și partea practică a lecțiilor de la cursuri sau chiar să afle lucruri noi, pe care, din păcate, sistemul educațional românesc nu le oferă. Unii au lecții deschise cu polițiștii, jandarmii sau pompierii, alții merg în excursii, alții merg la muzee. La Petrova, s-a făcut o acțiune altfel… La mănăstire. Nu la orice mănăstire, ci la cea de lângă comună.

Când vii dinspre Sighetu Marmației, pe partea stângă, aproape de intrarea în comuna Petrova, pe dealul Hera se deschide un peisaj mirobolant. Între codri verzi și pasaje abrupte, se zărește un așezământ monahal. Este vorba despre Mănăstirea “Izvorul Tămăduirii”, cu o istorie și legende aparte. Aici, în Săptămâna Altfel, a avut loc o amplă acțiune de ecologizare, răsplătită cu mâncare de post preparată cu apă de la un… altfel de izvor.

# Răsplătiți cu masă de post și cărți de rugăciuni
La acțiune au participat elevii și cadrele didactice de la Petrova, din sat. “Am dorit să organizăm acțiuni mai speciale cu ocazia Săptămânii Altfel. Pe cei mici i-am primit la primărie, unde le-am prezentat instituția și dotările, inclusiv mașina de pompieri și buldoexcavatorul. Pe cei mari i-am adus aici, sus, la mănăstire. Aici au ocazia să învețe lucruri bune și să se cumințească cei care nu sunt cuminți. Au vizitat mănăstirea, după care am făcut curat de la șosea până la mănăstire. Apoi, au servit masa pregătită aici”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Ion Petrovai, primarul comunei Petrova.

“Din punct de vedere științific, ceea ce am făcut noi face parte parte din turismul religios. Am avut câteva obiective de îndeplinit. Am realizarea acțiunea de ecologizare, după care am vizitat mănăstirea, iar apoi am servit masa. Din punct de vedere spiritual, este foarte important să ne încărcăm acum, mai ales, înainte de Sfintele Paști”, a spus și profesoara Mariana Mandra, pentru AxaNews.ro.

Primirea la mănăstire a fost făcută de starețul Agaton Oprișan. Acesta le-a vorbit elevilor și despre importanța sărbătorii ce urmează. “I-am primit pe copii cu mare drag și bucurie. Biserica trebuie să fie un punct de reper pentru tineri. Au venit și au făcut o amplă acțiune de ecologizare, după care i-am răsplătit, după puteri. Le-am oferit cadou și câte o cărticică de rugăciuni, care conține învățături menite să îi călăuzească”, a spus, pentru AxaNews.ro, și starețul Agaton.

# Un loc predestinat?
Istoria acestui lăcaș de cult este una total atipică. Starețul Agaton s-a călugărit la vârsta de 23 de ani și a slujit, vreme de un deceniu, la Mănăstirea Frăsinei. Fiind român de loc din Valea Vișeului, dar aparținând etniei ucrainene, monahul a dorit să construiască o mănăstire la care să se închine și cei care vorbesc limba vecinilor. A primit donație din partea unui om al locului și s-a apucat, cu sprijinul (acum) primarului Ion Petrovai, de lucru. Începuturile au fost dificile, însă efortul a meritat, spune starețul. “A stat, la sosirea în Petrova, în casa părintească a lui Ion Petrovai, chiar în camera mea. Apoi, i-am oferit garajul din lemn, pe care l-a transformat în căsuță”, a explicat Ion Petrovai.

Începuturile sunt legate și de anumite chestiuni mai mult sau mai puțin mistice, explică starețul de la Petrova. “Era numai părul acela, unde puteai să te ascunzi de ploaie, în rest, nimic. Când am primit terenul, am ales direct zona aceea pentru mănăstire, unde se află biserica acum. Era un bărbat, Godâncă, din Valea Vișeului, care avea teren aici, lângă mănăstire. El zicea că, înainte să fie mănăstire, a auzit mulțime de oameni care trece ziua în amiaza mare, pe aici, vorbind. Când s-a uitat, nu a văzut pe nimeni. Un alt bătrân spunea că se auzeau clopote, înainte să avem mănăstire. Un om a fost fulgerat aici, însă și-a revenit repede. Ba chiar și ÎPS Justinian spunea că, în timpul heruvicului, a văzut un stâlp de foc care se ridica de la cer la pământ. Este o fotografie care ilustrează acest lucru pe coperta unei cărți ale sale”, a relatat, pentru AxaNews.ro, starețul.

# Slujbă (și) în limba ucraineană
Începând cu anul 2000, încet, încet, s-au făcut lucrările aferente pentru a se ajunge la stadiul actual. Spre exemplu, în anul 2009, s-a făcut asfaltarea căii de acces rutier de la șoseaua principală. În cei 19 ani, cu ce s-a alocat de la Consiliul Județean, de la Consiliul Local, sponsorizări sau donații, s-a construit un complex monahal. Biserica este încă în construcție, însă demisolul este finalizat de un an. Aici se află o icoană făcătoare de minuni, după cum susține starețul, care a plâns de trei ori.

“Au venit, în acest timp, încă patru frați, suntem cinci acum, în total. Vin duminica la slujbă cam 80-90 ucraineni și încă pe atâția credincioși români. Facem câteva ectenii în limba ucraineană, pe care eu o cunosc. Nu putem estima când vom termina biserica. Anul trecut, Consiliul Județean ne-a dat cea mai mare sumă nouă, 12.500 de lei. În total, am primit de la ei 35.000 de lei în acest an. Facem treptat, treptat. Avem dormitoare și cazăm și pelerini. Avem 13 camere disponibile, vin credincioși mulți”, a explicat starețul.

# Minuni la Petrova?
Totuși, de unde hramul Izvorul Tămăduirii? Cum urci la mănăstire, pe partea dreaptă, se află un mic loc de rugăciune amenajat în jurul unui izvor. Starețul Agaton susține că apa are o puritate de 96%, conform analizelor făcute în Baia Mare, Cluj și București. În plus, ar fi făcătoare de minuni.

“Sfintele Paști sunt sărbătoarea bucuriei bucuriilor. Mântuitorul spune, în Evanghelia după Ioan, că cine crede în Înviere va avea viață veșnică. Hramul nostru este Izvorul Tămăduirii. Așa a rânduit Dumnezeu, să avem un izvor făcător de minuni. S-au întâmplat situații. O persoană din Petrova avea o problemă la picior. Luni era programată la operație la Cluj. Când s-a întors, vineri, a luat apă de la izvor și s-a udat pe picior. Luni, înainte de a merge, a observat că rana era vindicată. Am avut, în anul 2000, un copil în vârstă de șase ani din Oradea, care nu vorbea. A băut apă și apoi s-a vindecat. La fel, un copil în vârstă de șapte ani din Rohia, cu aceeași problemă, care s-a vindecat și el. Chiar și mâncarea o preparăm cu apă de la izvor. Avem și icoana Maicii Domnului, care este vindecătoare de boli. Noi credem că acest loc este binecuvântat”, a susținut starețul.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here