UN DECLIN ALARMANT – Un sezon aproape dezastruos pentru sportul maramureșean. Situația, în cifre

217

Ce-am avut și ce-am pierdut? Sau, mai bine zis, ce am putut avea și n-am avut? Mai nimic, în afara rugby-ului, că în rest, ne-am scăldat în ape tulburi. Cam asta a fost cu sportul maramureșean din toamna trecută și până în prezent. Să detaliem!

# Rugby
Se cuvine să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Singura echipă care a făcut performanță în sezonul trecut a fost CSM Știința Baia Mare. Băimărenii au învins, în finala campionatului, pe Steaua București, la Bârlad, cu 24-22. A fost al cincilea an consecutiv în care CSM a ajuns în finală, însă, acum, și-a adjudecat-o. Dacă în cazul Superligii ne-a fost mai ușor, în Cupa României, am ieșit în semifinale, învinși de CSM București.

# Handbal masculin
Aici am tremurat îndelung. La finalul campionatului regulat, Minaur s-a clasat pe locul 9. Nu ne-a mers strălucit în prima fază a play-out-ului, ba chiar ne-am gândit la meciurile de baraj. În final, echipa băimăreană a terminat play-out-ul pe prima poziție, dar la distanță mică de Bacău, Făgăraș și Buzău, nevoite să joace pentru a rămâne în prima ligă. Ah, să nu uităm, Minaur a părăsit Cupa în sferturi, în dauna lui Poli Timișoara, după un 26-28. Una peste alta, aflăm pe surse, că Raul Fotonea ar fi fost dat afară de club. Evident, site-ul clubului e efectiv mort, nu avem nicio informație (mai rău ca acum un an) și că totul ar fi o manevră a unui membru al Consiliului de Administrație, pentru a aduce un antrenor străin. Oare cu ce bani?

# Handbal feminin
După o parte de sezon absolut fulminant, în care a ajuns chiar pe locul 3, și părea să rămână acolo o bucată mai lungă de timp decât exhuberanța furibundă a suporterilor obișnuiți cu succesul HCM, echipa de fete a pierdut totul, parcă pe o nefericită bandă rulantă. S-a prăbușit în clasament, mai ceva ca și caramelele pe o scară de bloc. Mai trist este că la cârma s-au aflat Buceschi, Kovacs și Cetățeanu. Însă ce să facă, sincer, cu un lot, realmente, foarte slab, care, numai datorită unor sclipiri ori conjucturi, a stat pe loc de cupă europeană? A existat, și aici, pericolul retrogradării, însă, mobilizate de Costică (pe care îl considerăm, în continuare, un foarte bun antrenor), au evitat rușinea. Iar când spunem rușine, totul e relativ, întrucât fetele au jucat cu lotul disponibil. Regretăm, însă, faptul că, acest club a renunțat la serviciile Andreei Nastasă. Ea pare foarte ok pentru naționala de beach handball, dar pentru Minaur Baia Mare nu, cu toate că a pus serios umărul la promovarea în primul eșalon? Ciudat! Sperăm că emulația din jurul echipei (stoarsă de puteri după moartea HCM-ului) nu va dispărea și vom vedea ceva schimbări în bine în sezonul viitor. Ah, da, sezonul anterior, fetele au fost eliminate subit din cupă, de Danubius Galați, în șaisprezecimi, cu 24-22. Actualmente, Galați a fost retrogradată în liga a doua.

# Volei
Echipa de volei Știința Explorări nu a avut, nici pe departe, un sezon spectaculos. La finalul sezonului, cu tot cu play-out-ul, s-a clasat pe nervorisimila poziție a opta. S-a stors de puteri, însă s-a zbătut în subsolul clasamentului. Însă, nici voleiul nu mai este ce a fost. Au rămas numai zece echipe în Divizia A. Totuși, echipa a ajuns în semifinalele Cupei, unde, însă, a fost spulberată de Arcada Galați, cu 3-0.

# Fotbal
Aici părem de râs. Maramureșul nu are nicio echipă în primele eșaloane. În Liga a III-a am avut două reprezentante, CS Minaur Baia Mare și ACS Comuna Recea. Culmea, Recea a fost cea care a dat tonul. A ținut cap de afiș în seria 5, a câștigat în deplasare cu marea rivală Csikszereda Miercurea Ciuc, la fel și cu Minaur. La un moment dat, Minaur Baia Mare, situată pe locul al treilea, și-a pierdut șansa la promovare. Au rămas în cursă Recea și Miercurea Ciuc. La meciul direct, Recea a fost înfrântă de Miercurea Ciuc, însă la limită, fără ca bilanțul direct să o afecteze, însă a greșit flagrant la un meci cu o echipă din subsol, ACS Hărman. Recea a făcut acasă 4-4 după un 4-0, rivalizând cu celebrul Dinamo – Foresta Fălticeni. Astfel, am rămas cu două echipe în liga a treia, după ce nici Ulmeniul nu a câștigat barajul cu Unirea Mirșid, campioana Sălajului. Rămânem, așadar, mediocri. Bine, nici Sălajul nu are, decât acum, reprezentantă în liga a treia, dar totuși!… Avem, totuși, echipă de fotbal, la fete. Independența Baia Mare este în prima ligă și s-a clasat pe locul șapte. Dar câți știu de existența ei?

# În loc de epilog
Lipsa de finanțare din parteneri privați, conlucrată cu subfinanțarea (comparativ cu alte sezoane sportive) au condus la un declin accentuat al sportului maramureșean. Nici nu este de mirare după atâtea gafe administrative, echipe ucise din lehamitea unora, după branduri omorâte, parcă, cu o ciudată premeditare și lista ar putea continua. La fotbal, ne scăldăm în mediocritate, la volei, ne zbatem să supraviețuim, la rugby trăim și mai și mișcăm, și chiar dacă nu ne mișcăm cum ne-am dori, măcar salvăm blazonul. Însă, cum rămâne cu handbalul, sportul-etalon al Maramureșului? Zero investiții cu cap, valori împrumutate sau vândute altora, sportive străine relativ slabe, după ce ne obișnuisem cu jucători și jucătoare de top. Aceasta este realitatea. Baia Mare, în calitatea sa istorică de a doua capitală a sportului românesc, ar merita mai mult. În ultimii doi ani, a avut un zero barat ca palmares. Cum rămâne cu handbalul promovat în școli? Cum rămâne cu sportul promovat, în general, ca promovare? Probabil lucrurile se uită ușor. Însă, nu pentru adevărații suporteri! Ei nu uită niciodată! Orice-ar fi!

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here