ACTUALIZARE – INCIDENT – Agent al Penitenciarului Baia Mare, ameninţat de un deţinut. Ce spun reprezentanţii unităţii de detenţie

482

“Se poartă” ultrajul, mai nou, în Maramureş! Un nou caz a fost adus în atenţia opiniei publice de reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Grozăvia a avut loc în Penitenciarul Baia Mare, în weekend.

În data de 10 februarie, cu ocazia prezentării la cabinetul medical, deţinutul L.J., a început să aducă injurii şi ameninţări agentului care îl însoţea, motivând că a fost scos prea repede din cabinetul medical.
Acuzând că a fost agresat de agentul care-l însoţea, deţinutul a fost prezentat din nou la cabinetul medical al unităţii, unde s-a constatat că nu prezenta urme de violenţă corporală.

“Întregul incident a fost filmat de camera video amplasată pe holul secţiei de deţinere. Deţinutului i s-a intocmit raport de incident, urmând a fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare”, au precizat reprezentanţii FSANP.

ACTUALIZARE – Procedură standard în astfel de situaţii

Reprezentanţii Penitenciarului Baia Mare spun că nu a fost vorba despre un caz de violenţă.

“A fost vorba despre ameninţări şi injurii la adresa supraveghetorului. Nu a fost vorba despre lovire şi alte violenţe. Există o procedură în astfel de situaţii. Se întocmeşte un raport de incident. Dacă se stabileşte că este vinovat de o încălcare a regulamentului, se schimbă regimul de detenţie. Conform legii 254 din 2013, articolul 40, aliniatul 6, se precizează că, în cazul unei abateri foarte grave, practic, se trece la un grad superior de severitate. În acest caz, regimul era unul semideschis. Dacă se va stabili că a ameninţat supraveghetorul, se va trece la regimul închis.

Odată cu trecerea la regimul închis, el va fi automat mutat la altă unitate de detenţie, întrucât noi avem doar regim deschis şi întredeschis. Deţinutul respectiv a fost încarcerat pentru tâlhărie şi s-a dovedit, de-a lungul timpului, recalcitrant.

Tot conform procedurii, noi sesizăm şi Parchetul. Mai departe, procurorii vor stabili în ce măsură fapta sa este una penală. În acest caz, poate fi emis un nou mandat, iar instanţa poate stabili o nouă încadrare juridică”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Andreea Dobriţoiu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here