UDĂTORIUL DIN ȘURDEȘTI – Matei a lui Achim, cel mai harnic om din sat. Cum au decurs “ostilitățile” (GALERIE FOTO)

2333

A fost sărbătoare mare în a doua zi de Paști, în satul Șurdești, comuna Șișești! Conform tradiției agrare, primul locuitor al satului care a ieșit la arat se află în centrul unui obicei străbun, transmis din generație în generație, evident, cu adaptările de rigoare, la timpurile în care trăim. Anul acesta, Matei Pode sau, așa cum spun sătenii, Matei a lui Achim a Ilenei a lui Ionaș a fost, așa cum îi șade bine unui gospodar, în centrul evenimentului.

Matei Pode are aproximativ 30 de ani, însă tinerețea nu l-a împiedicat să se remarce prin hărnicie și să devină, astfel, Udătoriul din Șurdești, ediția 2019, a 22-a la număr. Întreaga manifestare a început la ora 12.00, odată ce s-a terminat Sfânta Liturghie. După ce preotul dă dezlegarea obiceiului, are loc o negociere simbolică între diac și tineri, mita fiind… pălinca. După ce este anunțat numele udătoriului, se împart funcțiile – sfetnic, comarnic, “jendari”, boacter, sanitar, porcar, etc. Acolo se dau și primele pedepse, vizați fiind cei care au jucat cu fetele în sat în timpul postului. Înmulțitorii și scăzătorii (acuzatorii și apărătorii) spun câte lovituri cu maiul merită cei găsiți vinovați de către sfat.

# Un ritual străvechi
De acolo, de la biserica monument-istoric, întreaga suflare s-a deplasat în bătătura casei lui Matei a lui Achim, unde, sărbătoritul, odată ce este găsit bănuțul, încearcă, în mod simbolic, să fugă. Fuga se repetă de câteva ori, chiar pe drumul ritualic făcut cu tileguța până la râu.

“Sfatul este alcătuit, conform tradiției, din judecător, înmulțitor sau procuror, dacă ar fi să transpunem în zilele noastre, scăzător sau ceea ce se numește avocat, un doctor, un șef de post, jandarmi și doi crai care au fost numiți să verifice cine este cel care iese primul la arat. Acasă la udător se ascunde un bănuț, în cioatele de lemn. Odată spartă buturuga și banul găsit, se merge către râu, la Racă, așa cum îi spunem noi, fiindcă, pe vremuri, se găseau raci. Tinerii din sat îl duc pe udătoriu la plug. El vrea să scape. Dacă el scapă și se udă primul, atunci tinerii plătesc tot. Dacă nu scapă, atunci plătește udătoriul ospățul. Craii au și rolul de a aplica pedepse diverse, adică lovituri în talpă cu maiul pe care îl foloseau femeile atunci când spălau la râu, celor care încalcă tradiția. Spre exemplu dacă îi careva necăsătorit care joacă cu o femeie căsătorită sau invers, căsătorit care joacă cu o femeie necăsătorită, el îi pedepsit cu lovituri în talpă”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Gavril Costin, viceprimarul comunei Șișești.

# Badea Vasile din Bontăieni, nelipsit la Udătoriu
Anul acesta, udătoriul nu a reușit să se ude singur în apa râului, cu toate că le-a dat mari bătăi de cap tinerilor din sat. Chiar și așa, distracția a fost una pe cinste. Ploaia care amenința să strice sărbătoarea a ocolit Șurdeștiul.

“Au participat cam 700 de spectatori. Am avut mulți localnici, dar și turiști din țară și străinătate. Am avut străini din Franța și Italia. Până la urmă, feciorii au fost cei care l-au udat pe sărbătorit, au fost și mai mulți la număr, și bine organizați. Însă, i-a chinuit destul de mult Matei a lui Achim! L-au mai ajutat bătrânii din sat, numai că feciorii și-au arătat tinerețea! Oricum, el trebuia să ajungă la râu sau la un izvor. Nu avea voie să se ude cu apă din găleată. La rândul lui, gospodarul sărbătorit i-a stropit, pe feciori. A venit, ca în fiecare an, badea Vasile din Bontăieni să ne ajute. A venit, din nou, pe jos, cu vacile până în Șurdești, pentru a ne ajuta să ducem tradiția mai departe”, a explicat Gavril Costin.

# Folclor, joc și voie bună
După ceremonie, se trece la joc și voie bună. Timp de aproape șapte ore, au urcat pe scenă mai mulți artiști de folclor recunoscuți. Pe scena evenimentului au urcat Vlăduța Lupău, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Marinel Petreuș și Daniel Pop (Marinel Petreuș și Daniel Pop, fiul preotului din Plopiș, au impresionat publicul interpretând repertoriul clasic al Fraților Petreuș), Iuliana Demian, Duo Regal și Antonio Cadar (acompaniați de formația lui Ovidiu Cozma), Ansamblul Folcloric Vasile Lucaciu din Șișești, Grupul folcloric de copii din Dumbrăvița, Grupul folcloric de copii din Copalnic Mănăștur, Grupul folcloric din Tăuții Măgherăuș, Ansamblul folcloric din Săcălășeni, surorile Raluca și Marina Coruian, Crina Goloman, Petruța Nechita, Georgiana Ghișa, Adriana Țura și Taraful tradițional din Șișești. Autoritățile locale au oferit participanților pălincă și coșerci cu cozonaci, pentru ca bună dispoziția să fie completă.

# Autoritățile, sprijinite de Consiliul Județean
Pentru prima dată, în acest an, la ediția a 22-a (festivalul a fost întrerupt de comuniști, dar a fost reluat în 1997), autoritățile din Șișești au beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Maramureș, care a alocat cea mai mare parte din sumă pentru organizarea evenimentului.

“Udătoriul este foarte important pentru noi. Este un obicei agrar străvechi. Prin organizarea acestui eveniment, dorim să păstrăm tradițiile autentice. Ne-am bucurat de prezența a numeroși turiști străini, fapt care ne-a bucurat foarte mult. Evident, obiceiul a fost adaptat vremurile pe care le trăim. Jocul și voia bună a avut loc, pe vremuri, în gospodăria udătoriului, însă, pentru a participa cât mai multă lume, am ales să înlocuim această parte cu spectacolul artistic. Anul acesta, Consiliul Județean, în premieră, a contribuit la organizarea evenimentului, alocând 30.000 de lei. Nouă ne-a revenit o alocare de aproximativ 8.000 de lei. Pentru acest lucru le mulțumim! Acest obicei ne va ajuta și mai mult să păstrăm tradițiile străvechi. Avem o propunere venită din partea unui operator de turism care a văzut că avem multe obiective care merită vizitate. Astfel că dorește să amenajeze aproximativ 50 de gospodării cu camere turistice. Va aduce mulți turiști cărora le place autenticitatea, din Cluj și din alte părți”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Ioan Mircea Tentiș, primarul comunei Șișești.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here