ÎN ACEST AN – Turul virtual al bisericilor va fi disponibil și pentru Țara Maramureșului

188

Realizarea turului virtual al bisericilor de lemn din Maramureș este în plină desfășurare. Acest program a început în 2018. În fiecare an s-a depus un proiect distinct spre finanțare pentru fiecare din cele patru țări ale Maramureșului.

Până în prezent s-a realizat turul virtual al bisericilor de lemn ce sunt incluse în patrimoniul național sau UNESCO din două zone etnografice de referință ale Maramureșului. 31 de biserici din Țara Lăpușului și 30 din Țara Chioarului au deja un tur virtual finalizat. Înafară de acest demers, fiecare monument are o descriere, imagini din interior și exterior, precum și un scurt istoric despre fiecare biserică.

Cu peste 140 de panorame, turul virtual oferă o vedere 360 de grade a exteriorului și interiorului fiecărei biserici incluse în patrimoniu.

Proiectul de anul acesta se desfășoară din iulie și urmează să fie finalizat în noiembrie.

”Proiectele finalizate pentru cele două zone de referință, respectiv Țara Chioarului și Țara Lăpușului au fost realizate în 2018, respectiv 2019. Fiecare zonă etnografică dispune de proiect de sine stătător al realizării tururilor virtuale. În prezent facem deplasări pe teren și lucrăm la finalizarea fișelor pentru monumentele din Țara Maramureșului. Proiectele sunt asemănătoare, dar n-au fost incluse într-unul singur pentru că au necesitat bugete și parteneri diferiți. Pentru fiecare zonă s-a făcut o cerere de finanțare separată”, a spus Rada Pavel, șeful biroului de conservare-promovare a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale și coordonator al proiectului ”Biserici de lemn din Țara Maramureșului. Tururi virtuale”.

Mai mult de jumătate dintre tururile virtuale au fost realizat deja. În acest moment se lucrează la strângerea datelor din teritoriu pentru a se finaliza proiectele în curs. La sfârșitul proiectului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş va organiza o conferință de presă prin care să comunice publicului rezultatele.

Proiectul este realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, împreună cu instituţiile partenere. Tururile virtuale realizate, se găsesc pe pagina web a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

 

Mircea Militar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here