TURIȘTI ABSENȚI – COVID-ul și ploile au “ucis” turismul din Maramureș în 2020

50

Dacă în anii trecuți localitățile județului Maramureș erau pline de turiști, acum cam bate vantul. Un simplă plimbare, spre exemplu, prin Ocna Șugatag îți arată că turiștii pot fi numărați pe degete, totul din cauza coronavirusului care a băgat frica în oameni, dar le-a redus și veniturile semnificativ. Primarul Mihai Ivasziuk a declarat, pentru “Axanews.ro”, că numărul scăzut de turiști se datorează nu numai pandemiei de coronavirus, ci și timpului ploios care a durat foarte mult.

“Nu există termen de comparație față de anii trecuți. E compromis total acest an, nu se mai poate recupera, mai e luna august și gata sezonul. Weekendurile sunt ceva mai agglomerate, dar în timpul săptămânii bate vantul. 30% e câștig, 70% este pierdere pentru noi acest an. Dar nu e numai COVID-ul de vină, a fost un an ploios. Niciodată în istoria Ocnei nu a trebuit să chem pompierii cu barca zilele trecute, ca să salvăm șase persoane. Nu am avut așa ceva niciodată. Pană acum. Zona băilor vechi a fost un lac. Suntem sătui de stat în casă. Nu ne rămâne decat să ne rugăm să iasă soarele și să stea cat de mult”, a precizat primarul Ocnei Șugatag.

Acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că Ocna Șugatag nu a primit niciun ban de la județ pentru drumuri, iar faptul că în curând comuna va deveni stațiune turistică de interes național nu interesează conducerea județului.

“Vom fi stațiune de interes național, dar nu interesează pe nimeni de la județ acest lucru. Nu mi-au dat niciun ban pentru drumuri. S-a politizat totul, așa ceva nu am avut niciodată. E singura stațiune balneoclimatică din județ și pe cei de la județ nu îi interesează. Vom intra și noi în randul celor 43 de stațiuni de la nivel național, dar cei de la județ au alte probleme, nu să facă să se dezvolte turismul”, a completat Mihai Ivasziuk.

Proprietarii de pensiuni din județ recunosc, la randul lor, că dacă anul trecut pe vremea aceasta existau inclusiv rezervări pentru Crăciun și Revelion, anul acesta nu se întâmplă asta. Incertitudinea care există vizavi de evoluția COVID-19 face ca pachetele de Crăciun și Revelion să se lase așteptate. Pierderi mari au și cei care au săli de nunți. Marea majoritate a celor care plănuiau să ajungă în fața altarului anul acesta au amanat momentul pentru la anul.

“Nu avem turiști în perioada asta. Avem niște grupuri la sfarșit de lună, dar să vedem până atunci. Cred că sunt destul de reticenți. Trebuia să avem un grup acum pe 10 iulie, dar m-au sunat de la agenție că nu au reușit să strângă suficiente persoane. Nasol rău pentru noi, cei din domeniul turistic. Anul se anunță greu. Noi avem și sală de nunți, s-au anulat toate. Rezervările, marea lor majoritate s-au anulat. Nu avem curaj să facem pachetele de Crăciun deoarece nu știm ce va fi. Anul trecut aveam pe vremea aceasta și rezervări pentru Crăciun. Acum se anulează și cele pe care le avem pe vară. Bine nu o să fie. Sperăm la anul să fie mai bine. Deși e foarte greu de crezut. Până pe 15 iunie am fost toți în șomaj tehnic. Apoi l-au scos, deși noi nu am început activitatea. Restaurantul nu s-a deschis și nimeni nu prea vine în vacanță ca să își gătească.

Afară e un pic mai greu pentru că la noi a fost un sezon ploios. Chiar nu știm ce va mai fi. Restul pensiunilor din zona noastră au avut ceva turiști, dar nesemnificativ în comparație cu alți ani. Lumea este reticentă și le este frică,  probabil și resursele financiare sunt mai puține și nu își mai permit vacanțele. Anul e ratat în totalitate din toate punctele de vedere, nunți, botezuri și turistic. E incredibil că poți face un eveniment interior cu 20 de persoane și nu poți avea cinci – 10 turiști să le servești masa în restaurant. Nu are nici o logică. Dar așa e politica romanească. Se îneacă în birocrație iar industria horeca se duce de râpă și oamenii tot continuă să se îmbolnăvească indiferent că sunt deschise sau nu restaurantele”, ne-a spus reprezentantul unei pensiuni din Moisei.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here