TURISM – În drumeție spre Lacul Bodi Ferneziu și Piatra Șoimului (FOTO)

274

Ne avântăm spre un nou traseu de o dificultate medie. Startul este dat la ora 9 AM la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, suntem o echipă de 7 membri dornici de a vedea noi peisaje care fac cinste Maramureșului.

Ne-am făcut intrarea pe Dealul Crucii (drumul care duce spre carieră). Aici, datorită vremii bune, se deschide o panoramă amplă către Baia Mare – Centrul Vechi (Biserica Reformată, Turnul Ștefan, Biserica Sf. Nicolae, Teatrul Municipal, Biserica Romano-Catolică, Biserica Calvină, Catedrala Ortodoxă – fostă greco-catolică inițial). Pe alocuri poteca e blocată de trunchiuri de stejari parțial carbonizate. Aici pot fi frecvent întâlnite urme de cervide, vulpi, mistreți deși orașul e foarte aproape.

În acest loc mirific am făcut un mic popas pentru a ne pregăti forțele spre noua noastră provocare.

Am rămas pe drumul principal urmând cărarea ce se intersecta cu traseul. Împreună, urcăm dealul până atingem înălțimea suficientă apariției soarelui printre crengi. Atmosfera de început de toamna ne insuflă un sentiment de liniște și pace.

După câteva sute de metri, schimbăm direcția și o luăm spre est pentru a ne răcori cu apa proaspătă și rece de izvor ca mai apoi să intram pe traseul cu marcaj indicat pe un triunghi roșu care în circa 20 de minute ne scoate la renumitul, Lacul Bodi Ferneziu.

Nu ne-am grăbit, ne-am plimbat în preajma lacului, admirând zona din toate părțile. Începutul toamnei a pictat cu un verde-smarald toată pădurea, a acoperit pășunile si munții cu verdeață iar rățuștele drăgălașe pluteau în liniște și armonie pe lacul limpede ca lacrima.

După o pauză de o oră, am ciugulit câte ceva și ne desprindem ușor de acest loc de basm, urmând traseul planificat și gândindu-ne la drumul lung care ne așteaptă.

Urmăm poteca bătătorită care ne duce în sus spre Vârful Strâmba cu coborâre pe Piatra Șoimului. Acolo ne așezăm pe stânci și admirăm priveliștea deschisă în fața ochilor. Rămânem fără cuvinte în fața peisajului grandios spre maiestuosul Vf. Pleștioara și faimoasa Poiana Ulmoasa, străjuită de un rând de brazi falnici.

După un adevărat festin , ajungem să o luăm agale spre Piatra Șoimului, care ne obligă la o atenție mărită datorită bolovanilor grei întâlniți pe traseu.

De pe Piatra Șoimului, pe care o atingem după circa 3 ore și jumătate de mers, panorama orașului se mai lărgește și ne putem bucura de o priveliște la înălțimea așteptărilor.

Ultima porțiune spre vârf ne-a pus puțin în dificultate, dar a meritat efortul pentru că de pe stâncă ne-a salutat o imagine deosebită: înghesuit în colțul din stânga orașul Baia Mare, în mijloc dealurile împădurite din zonă, iar în dreapta lacul Firiza și localitatea cu același nume.

Am fost plăcut surprinși că suntem supravegheați în de-aproape de un șoim, uimit parcă de voința noastră de a ajunge în vârf.

Imediat ce coborâm abruptul versant nord-vestic în largi serpentine, facem o mică oprire să mai admirăm pentru ultima dată spectacolul miraculos al naturii și să ne bucurăm de aerul proaspăt și curat care ne limpezește mintea.

Ne-am întors prin cariera de piatră obosiți, dar entuziasmați, cu multă bucurie în suflet. Am văzut niște locuri minunate, locuri care ne-au încântat și ne-au adus multă liniște în suflete.

Bianca NEMEȘ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here