TURISM – Biserica monument istoric din Remetea Chioarului, atracție pentru turiștii străini

942

Pentru turiști, bisericile de lemn din Maramureș sunt un adevărat magnet. Pe lângă natură și peisaje, munți și diverse alte obiective, acestea impresionează prin prin stilul arhitectonic caracteristic.

O astfel de biserică se găsește și în localitatea Remetea Chioarului, ea având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. De-a lungul timpului, pragul acesteia a fost călcat de turiști din toate toate colțurile lumii, cei mai recenți fiind veniți chiar din Taiwan.

„În data de 5 aprilie am avut doi vizitatori din Taiwan, soț și soție. Am fost foarte suprinsă când am aflat de unde au venit… Au fost foarte simpatici, sociabili și dornici de a afla cât mai multe despre locurile noastre. Chiar au spus că le place în Romania și că vor sta la noi 20 de zile. Vacanța lor a început din București, unde au avut ocazia și bucuria de a vedea zăpadă, fiindcă pe la ei nu ninge, apoi au mers prin Brașov, Sighișoara, Cluj, Maramureș și apoi în Bucovina. Le-a plăcut mult și biserica noastră. Biserica de lemn din Remetea Chioarului a fost declarată monument istoric categoria A. A fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe locul unei biserici mai vechi care a fost mutata în anul 1811 în satul Libotin. Pictura a fost realizata în anul 1834. Este destul de degradată, dar pe pereții din naos se mai poate distinge Înălțarea la cer a Sfântului Ilie, Maica Domnului, Sânta Treime, Visul lui Iacob”, a declarat Ioana Orzac, ghid la Centrul de Informare Turistică Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Remetea Chioarului.

Referitor la vizita turiștilor din străinătate, Ioana Orzac mai menționează: „Anul trecut am avut opt din Ungaria, cinci din Olanda, trei din Belgia, opt din Franța, cinci din Cehia, 15 din Spania, 11 din Italia, doi din Polonia, trei din Germania, cinci din Anglia, doi din Austria, doi din USA. În 2016 am avut vizitatori și din Elveția, Israel, Slovacia, Ucraina”.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here