TULBURĂRILE MINTALE, O PROBLEMĂ – Părinții și medicii de familie, sensibilizați de autorități

179

Pe parcursul lunii ianuarie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș demarează o campanie de informare vizavi de afecțiunile mintale, sub sloganul “Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”. “Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătății individuale și a stării de bine, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama stigmatizării. În anul 2018, în România ponderea paciențior cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2.445 cazuri la 100.000 locuitori”, precizează conducerea DSP Maramureș, într-o informare transmisă presei.

Persoanele cu tulburări mintale, în continuare stigmatizate

Astfel, pe parcursul acestei luni, vor avea loc diverse evenimente de informare a părinților și medicilor de familie pe această temă, pentru a-i sensibiliza și a efectua un screening în cabinetele medicilor de familie. “Obiectivele campaniei sunt informarea populației generale privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărior mintale; conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții amenilor; creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări mintale și aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie. La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora”, arată DSP Maramureș. Ministerul Sănătății asigură finanțarea și coordonarea organizării campaniei.

FOTO youtube.com

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here