TRIST, DAR ADEVĂRAT – Codru, Chioar şi Lăpuş lipsesc de pe harta turistică a judeţului

514

Maramureşul Voievodal este cel care contează în România din punct de vedere turistic. Spunem aceasta deoarece toate localităţile din Maramureş care au primit statutul de staţiuni turistice de interes local sau naţional provin din zona Maramureşului de peste Gutâi. Asta înseamnă că zonele Codru, Chioar sau Lăpuş aproape nu există pe harta turismului.

“Nu se dau pe bandă rulantă aceste atestate de staţiuni turistice de interes local, asta e clar. Se poate vedea că acest statut îl primesc localităţile din nordul României sau Bucovina, unde turismul este dezvoltat. Sunt avantaje clare pentru cei care au obţinut aceste atestate, dar există şi numeroase obligaţii. Trebuie să ai un birou de informare turistică viabil, trebuie să ai un punct sanitar non-stop, trebuie să ai un minim de locuri de cazare. Mingea este acum în curtea primarilor, care trebuie să vină cu idei. De exemplu, acum a primit acest statut Botiza, localitatea care a început turismul rural în Maramureş. Păcat este că nu avem deloc localităţi atestate ca staţiuni de interes local sau naţional din zona Codru, Chioar sau Lăpuş. Acolo nu se mişcă aproape nimic. În zona Lăpuşului se agită unul sau doi primari şi cam atât. Nu sunt unităţi de cazare, deci nu putem vorbi de dezvoltare turistică. Zona Chioar a fost declarată Destinaţie Europeană de Excelenţă în 2017, dar unde îi cazezi pe turişti?”, arată, pentru Axanews.ro, Livia Sima, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare şi Promovare a Turismului din Maramureş.

“Când vorbim de Maramureş, toţi ştiu de Maramureşul Voievodal”

Una din localităţile care vrea ca anul viitor să obţină statutul de staţiune turistică de interes local este Bogdan Vodă. Primarul de aici, Ana Bizău a recunoscut că primăria pregăteşte dosarul pentru a obţine acest statut.

Primarul din Cupşeni, Lucia Butcure, explică de ce Lăpuşul, Codrul şi Chioarul nu au localităţi atestate ca staţiuni turistice de interes local. “Este un cumul de factori: n-au existat investitori şi nici o deschidere foarte mare din partea cetăţenilor pentru a accesa fonduri europene. De asemenea, infrastructura a fost absolut un dezastru. Noroc că acum actuala conducere a Consiliului Judeţean Maramureş şi-a întors privirea spre noi şi se investeşte. Nu vreau să par părtinitoare, dar înainte am avut conducere CJ din Ţara Lăpuşului, dar….drumul la fel. Eu zic ca deja se întâmplă o schimbare în această parte a Maramureşului. Este adevarat că nici nu era foarte cunoscută naţional Ţara Lăpuşului. Când vorbim de Maramureş, cam toţi ştiau de Maramureşul Voievodal”, a adăugat Lucia Butcure.

Vă reamintim că zilele trecute Guvernul României a fost de acord ca 11 unităţi administrativ-teritoriale din România să devină staţiuni turistice de interes local. Două sunt din Maramureş: Bârsana şi Botiza.

Toate localităţile incluse în staţiunile turistice de interes naţional sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obţinerea de finanţări pentru proiectele regionale. Ministerul Turismului ţine să arate că în România sunt atestate 47 de staţiuni turistice de interes naţional şi 72 staţiuni de interes local.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here