TREBUIE SĂ IEȘIM DIN ZONA ȘPĂGII – Angajații din spitale, dați afară dacă iau șpagă de la pacienți

808

Problema plăților infirmale din sistemul sanitar revine în prim plan, după ce ministrul Sănătății a declarat că dorește ca personalul medical prins că ia șpagă de la pacienți, să poată fi dat afară. “Nu cred că există o soluție magică, dar trebuie să ieșim din zodia șpăgii. Sunt spitale din România în care acest fenomen nu mai există. De aceea nu îmi place să dăm vina pe pacienți, știți bine că unul dintre clișeele șpăgii este că nu-i poți opri pe pacienți să dea plicuri. Fals! Există multe spitale din România unde acest fenomen a fost eradicat. De aceea nu cred că trebuie să trecem nici în extrema cealaltă (…)Soluțiile implementate în spitale de care spuneam, așteptăm un punct de vedere al juriștilor, dacă se poate implementa în contractele care se semnează, că astfel de practici duc la încetarea contractului de muncă”, a declarat Victor Costache, la B1 Tv, conform Agerpres.

Primele reacții dure au venit din partea sindicaliștilor. “Luând act de declarațiile ministrului Sănătății, domnul Victor Costache, privind intenția de a modifica formatul contractelor individuale de muncă astfel încât salariații să poată fi concediați automat în caz de suspiciuni legate de plăți informale, Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage public atenția asupra erorilor de abordare a acestor probleme. În discuție sunt două probleme diferite. În primul rând, contractele individuale de muncă nu pot fi modificate în sensul dorit de ministrul Sănătății.

Modelul standard al contractelor individuale de muncă este anexă la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate, modificarea acestora putându-se face doar cu acordul partenerilor de dialog social. Este un lucru pe care ministrul Sănătății l-ar fi aflat dacă și-ar fi onorat obligațiile legale privitoare la dialogul social. În calitate de partener de dialog social reprezentativ la nivelul sectorului sanitar și de parte a Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară” se pronunță în mod categoric împotriva acestei soluții deoarece ea este ilegală.

În al doilea rând, plățile informale reprezintă o problemă a sistemului sanitar, însă amploarea acesteia nu este cunoscută. Cu alte cuvinte, nu există dovezi concludente în privința amplorii corupției din sectorul sanitar. Puținele dovezi oficiale existente indică nivelul acestui fenomen ca fiind foarte departe de afirmațiile ministrului sănătății: datele colectate de Ministerul Sănătății indică faptul că, condiționarea actului medical se situează la nivelul de cca. 3%”, au precizat reprezentanții Fderației “Solidaritatea Sanitară” din România, într-un comunicat de presă. Aceștia atrag atenția că nu se poate transforma lupta împotriva plăților informale într-un instrument de concediere abuzivă pus la îndemâna managerilor unităților sanitare.

Cristina LUP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here