ACTUALIZARE – TRAGEDIE ÎN RODNEI – Un turist din Deva a murit în Maramureș, în urma unui infarct. Salvamontiștii au intervenit cum au putut, mașina le este sub sechestru (FOTO)

467

Sfârșit tragic pentru un bărbat care a venit să se relaxeze în Maramureș. De loc din Hunedoara, acesta a venit în vacanță în estul extrem al județului nostru. Din păcate, a fost ultima sa perioadă de relaxare. I s-a făcut rău și nu s-a mai putut face nimic pentru el.

Turistul din Deva avea 68 de ani și a venit să vadă frumusețile Maramureșului. A ținut neaparat să urce pe Pietrosul Rodnei. La un moment dat, a simțit dureri puternice în piept. Suferise un stop cardiorespirator. Soția sa a început manevrele de resuscitare. Apoi, alți trecători au făcut același lucru.

Alertați, la fața locului au venit salvatorii montani din Borșa. Aceștia l-au resuscitat preț de aproximativ 45 de minute. Din nefericire, însă, rezultatul nu a fost cel scontat. A ajuns și un echipaj medical care a făcut eforturi uriașe pentru a-l ține pe bărbat în viață. În cele din urmă, după două ore, asistenta medicală a fost nevoită să declare decesul.

ACTUALIZARE – Şeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borşa, Ion Timiş, a declarat, vineri, citat de mediafax.ro, că dacă salvamontiştii ar fi ajuns cu maşinile la timp, nu cu o întârziere de o peste o oră, ar fi crescut şansele ca manevrele de resuscitare ale turistului să aibă succes.

„Am fost solicitaţi să intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat în stop cardio-respirator, la 100 de metri de staţia meteo din Munţii Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de intervenţie, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, însă, disponibil. Din păcate, nu am avut maşini de intervenţie montană pentru deplasare, deoarece un executor judecătoresc a pus joi după-amiază sechestru asigurator pe toate maşinile Primăriei Borşa, inclusiv pe două ale Salvamont. Am intervenit cu o ambulanţă, apoi pe jos, cu doi paramedici, şi am efectuat două ore manevre de resucitare turistului dar, din păcate, s-a declarat decesul. Dacă am fi ajuns mai repede cu maşina, nu cu o oră întârziere, ar fi crescut şansele de salvare a bărbatului. În astfel de cazuri o oră contează enorm”, a spus Timiş.

Potrivit acestuia, trupul turistului decedat va fi coborât pe targă, la fel ca în urmă cu 50 de ani.

„Am mai primit vineri alte trei solicitări de intervenţie la diverse cazuri pe care nu le-am putut onora din cauza sechestrului pe maşinile Salvamont. Nu se poate aşa ceva, s-a pierdut o viaţă de om din cauza unora”, a subliniat şeful Salvamont Borşa.

Serviciul Salvamont Borşa îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Munţilor Rodnei – Pietrosul, Pasul Prislop, Complex Turistic, Stiol, Gargala, Musceta, Ineu.

Sechestrul asigurator a fost dispus joi după amiază, de un executor, la cererea Asociației Composesorale Borșa, cu care primăria se află în litigiu. Sechestrul a vizat toate mașinile primăriei, inclusiv o mașină de teren dotată și echipată pentru deplasările de munte.

Litigiul dintre Asociaţia Composesorală Borşa şi primărie a început în anul 2000 şi are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure. O decizie a instanţei a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here