TRADIȚII – Sânzienele, preotesele Soarelui. Ce nu e bine să faci azi

846

Astăzi sărbătorim Sânzienele, o sărbătoare, spun etnologii, care are la bază un vechi cult solar. Sânzienele sunt considerate preotesele Soarelui, ele cântă și dansează neputând a fi zărite. Floarea de Sânziana mai este cunoscută și ca Floarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Delia Suiogan, profesor etnolog la Centrul Universitar Nord, spune că dacă nu este ţinuta ziua lor prin nelucru, ele se transformă din fiinţe benefice în persoane cu trăsături malefice.

„Ori asta înseamnă că lasă câmpul fără rod, scutură florile şi mana câmpului, stârnesc vijelii şi chiar prind în vârtejul jocului lor pe cei care nu le-au respectat ziua, producând rătăciri”, spune etnologul Delia Suiogan.

În Maramureă sunt arhicunoscute focurile de Sânziene, care ay loc pe dealurile din Moisei sau Borșa, dar nu numai. Focul înseamnă purificare.

“De Sânzâiene mai putem aminti strângerea florilor de sânziene în mănunchiuri mari, înainte de răsăritul soarelui. Coroniţele din florile de Sânzâiene se aşează pe cap, dar şi la icoane, stâlpii porţilor, sau la intrarea în târnaţ sau în şură, prin acest gest dorindu-se a atrage asupra fiinţei sau a spaţiului puterea soarelui, dar şi puterea florilor.  Aruncarea coronitelor pe casa este un alt gest ritualic cu valoare simbolica, prezent in cadrul acestei sărbători! Se citesc foarte multe semne în modul în care aceste coroniţe cad sau rămân pe acoperiş. Alături de foc întâlnim forţa apei neîncepute, roua de pe florile de sânziene, fetele, dar şi femeile se scăldau în această rouă. Şi focul şi apa au funcţie de purificare a omului, dar şi a spaţiului, producând anularea vechiului, profanului, răului şi instituind o stare de nou, de sacru şi bine!”, a concluzionat Delia Suiogan.

Despre cei care care spală, coase sau mătură în această zi există credința că vor muri fulgerați.

FOTO b1.ro

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here