TRADIȚII LA GROȘII ȚIBLEȘULUI – „Pețitul era Facebook-ul nostru!” (VIDEO)

287

In weekend, comuna Grosii Tiblesului a fost gazda sarbatorilor comunale traditionale, ajunse la a 13-a editie, marcata de modestie si de respect pentru proprii cetateni. Lasând deoparte ideea de fast, invitati de seama sau de cântareti de marca, Grosii Tiblesului au sarbatorit asa cum stiu ei.

Sarbatoarea a inceput sâmbata, când am avut intâlnirea cu fiii satului, cei plecati in lume. Nu, nu se mai intorc definitiv. Revin, construiesc, ajuta parintii, dar nu cred ca mai revin. Dupa cum se vede, câstiga acolo un euro mai usor decât un leu aici… Dar am avut discutii interesante. Pe fondul cifrelor, a faptului ca se nasc mai multi copii ai Grosiului in strainatate decât in sat, ne-am amintit cum eram odinioara doua clase a câte 30 de copii intr-un an, iar acum abia se aduna 10-12…”, spune primarul Nicolaie Burzo, intristat oarecum de realitati, dar gatit de sarbatoare. Asa aflam ca aici s-a imprumutat partial costumul vecinilor din Bistrita, cel cu palaria cu pene, dar se poarta numai la tinerii necasatoriti.

A doua zi de sarbatoarte a debutat cu hramul bisericii din sat, cu slujba religioasa, dupa care dupa amiaza a avut loc o parada a portului popular catre scena pregatita atât pentru fanfara cât si pentru solisti de muzica populara sau de muzica pop. „Ii buna sarbatoarea la iestia tineri da ‘io nu

mai pot hori si juca. Am 80 de ani… ma duc numa’ sa ma uit. Poate de-as be’ un pahar de palinca, ar mere’… Is batrân, mi-o trecut vremea”, spune Gavrila Cosma, octogenar, ce se indrepta spre sarbatoare. Sarbatoarea de la scenaa mai continut si scenete de petit traditional si alte obiceiuri de nunta, repetate si readuse la viatade ansambluri din sat. „Asta era Facebook-ul nostru, pețitul. Suntem datori sa pastram traditiile, e tot ce ne-a ramas… Ii rog pe locuitorii de aici sa nu-si uite traditiile, obiceiurile, sa nu uite de unde au plecat. Ba sa culegem ce s-a mai uitat de la cei in vârsta ce mai sunt. Va doresc, dragi groseni, vreme buna si mai ales vremuri mai bune!”, spune primarul Burzo

Interesant, nu toata lumea din Grosi sarbatorea acolo, in centru. Pe cele doua rute catre munti, pe valea Brazilor spre vârful Tibles dar si pe Minghet spre Botiza, la casele de vacanta in curti era de asemenea sarbatoare.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here