TRADIȚII – Colecție de tip muzeal dedicată culturii huțule în Repedea

287

Comuna Repedea are, de la începutul lunii noiembrie a acestui an, un muzeu dedicat în totalitate culturii huțule. Fundaţia Ucrainienilor Huţuli din România, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica – Maramureş, printr-o cofinanţare a Fondului Cultural Naţional, este cea care a pus bazele Colecţiei Huţulii Maramureşeni. Practic o fostă construcţie-anexă a fost refuncționalizată şi amenajată cu obiecte specifice culturii tradiționale a huţulilor.

Cei care vor trece pragul acestui muzeu, pe lângă obiectele de decor care spun povestea huțulilor, vor avea posibilitatea să admire și lucrări de artă contemporană prin care sunt prezentate peisaje culturale din zona etnografică Valea Ruscovei.

„Vreau să mulțumesc poporului român pentru sprijinul acordat minorității ucrainene, dar și Maramureșului pentru că spune povestea culturii huțule. Pe această cale, le lansez tuturor maramureșenilor invitația de a vizita acest muzeu din comuna Repedea, luându-mi, la rândul meu, angajamentul că voi mulțumi României pentru tot ceea ce a făcut pentru ucraineni, ori de câte ori voi reprezenta Maramureșul în Ucraina”, a declarat consilierul județean, Nicolae Mișulec, în cadrul ședinței de CJ din data de 12 decembrie.

Fundația Ucrainenilor Huțuli din România își propune întregirea colecției muzeale, făcând apel la cei care doresc să sprijine proiectul prin donarea de obiecte, fotografii sau înscrisuri vechi, care să reflecte cât mai fidel cultura materială huțulă.

FOTO Mariia Makivnychuk

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here