TRADIȚIE DE 10 ANI – Avocații din Baia Mare s-au întâlnit cu cei din Szolnok

274

S-au împlinit zece ani de la înfrățirea dintre Baroul Maramureș al avocaților și Camera Avocaților din Szolnok (Ungaria). Cu această ocazie, o delegație maghiară compusă din 12 persoane a sosit joi, 29 august, în Baia Mare. Întâlnirile dintre avocații maramureșeni și omologii lor din Ungaria au loc anual, alternativ, în cele două țări. După o întâlnire protocolară, oaspeții maghiari au făcut o vizită la Colonia Pictorilor din Baia Mare.

„Ne face o plăcere deosebită să ne întâlnim anual cu distinșii noștri colegi. În afara întâlnirilor profesionale care au loc la sediile barourilor din Baia Mare și Szolnok, de fiecare dată, în program sunt prevăzute vizite la obiectivele turistice din cele două țări. În acest an vom vizita împreună satul Viscri, cetățile din Sighișoara și Râșnov, castelul Bran și orașul Brașov. Cu această ocazie, noi încercăm să promovăm nu numai Maramureșul, ci și România”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, avocatul Florin Andreicuț, decanul Baroului Maramureș.

„Ne bucurăm că ne reîntâlnim de fiecare dată în această atmosferă prietenească. În afara faptului că am avut discuții legate de sistemele noastre de drept, de-a lungul anilor s-au legat prietenii frumoase între noi. Suntem convinși că prietenia noastre va dăinui peste ani”, a spus un reprezentant al avocaților din Szolnok.

Întâlnirea din acest an dintre avocații băimăreni și cei din Szolnok, a fost sprijinită de firmele ATP Exodus, Bizo Trade, Ceramica Bledea și Addict Group Design Production.

# Volumul de muncă al magistraților, mult mai mare în România

Avocatul băimărean Florin Andreicuț spune că sistemul de justiție din România ar putea împrumuta multe lucruri pozitive din cel maghiar.

„Din punct de vedere al legislației, între cele două țări există diferențe mari, atât din punct de vedere al procedurii civile cât și al procedurii penale. În Ungaria completele de judecată au pe rol două-trei cauze într-o zi, în timp ce la noi sunt 60-70 într-o singură zi. Volumul de muncă al magistraților români este de zece ori mai mare decât al celor maghiari.  Ei încearcă, prin corpurile profesionale ale avocaților, să găsească soluții, prin diverse tranzacții sau medieri, înainte de a se ajunge pe masa de judecată cu aceste cauze. La ei rolul avocatului este mult mai important decât la noi. În Ungaria este posibil ca avocatul să legalizeze contracte de vânzare-cumpărare, ceea ce în România nu se întâmplă.

Sper ca pe viitor și noi să avem în România competențe mult mai largi și cred că, prin activitățile Uniunii Naționale a Barourilor din România,  dorințele avocaților vor ajunge la urechile legiuitorilor”, a mai spus avocatul Florin Andreicuț.

Joi, 29 august, a avut loc ședința de Consiliu a Baroului Maramureș, ocazie cu care a fost acordat titlul de „Decan de onoare post-mortem” foștilor decani Constantin Pânzaru, Vasile Contraș și Gheorghe Radu și titlul de „Decan de onoare” avocaților Radu Ștef și Ioan Blăjan.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here