TOTUL DEPINDE DE BANI – Mai multe biserici de lemn din Maramureș au fost salvate

240

Există numeroase biserici de lemn care au nevoie de reparații, iar pentru a le putea face este nevoie de bani. Bani care, de cele mai multe ori, nu există. Tot lipsa fondurilor a fost și cauza pentru care biserica monument de la Buteasa a ajuns la un pas de prăbușire totală, monumentul nefiind de interes pentru nimeni.

Pană anul trecut, cand o mană de oameni au pus la cale un plan de bătaie care acum, pe final de 2019, a dat roade. Restaurarea acestui lăcaș de cult necesită însă fonduri consistente, singura speranță a autorităților fiind Consiliul Județean.

“S-a terminat intervenția de punere în siguranță. Am fost acolo cand se lucra și arhitectul Laura Zaharia mi-a trimis poze cu situația finală. Așteptăm și rezultatele studiului dendrocronologic. Ce urmează de acum înainte? Să facem rost de bani în primul rand. Tot de la Consiliul Județean, cred, să vedem cu ce poate contribui și Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Pentru intervenția de urgență ne-a ajutat și primăria din Șomcuta, dand acceptul să folosim material lemnos de la căminul cultural care este în renovare. Da, biserica este salvată, din punctul de vedere al arhitectului, inginerului constructor verificator și meșterilor care au făcut lucrarea”, a spus, pentru“Axanews.ro”, Aura Pintea de la Direcția pentru Cultură Maramureș.

Trebuie spus, tot legat de biserici, că alte două biserici de lemn din Maramureș vor intra în iarnă cu o înfățișare nouă. Este vorba despre Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Ieud Deal, aflată în patrimoniul UNESCO, respectiv biserica de lemn “Intrarea Maicii Domnului în Biserica” din Barsana, de asemenea, monument UNESCO.

Dragoș HOJDA

foto calebatuta.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here