TOT MAI BOLNAVI – Maramureșul s-a umplut de farmacii

322

Într-o lume în care accentul se pune mai mult pe consumul de medicamente decat pe dobândirea unui stil de viață sănătos, care să te țină departe de spitale și medicamente, nu este de mirare că farmaciile au apărut în Maramureș ca ciupercile după ploaie.

În județ sunt sute de farmacii la acest moment, dar numai o parte dintre ele sunt în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș. Asta deși legea limitează numărul de farmacii care se pot deschide în mediul urban, fiind luat în calcul numărul de locuitori.

Din lista furnizorilor care au solicitat pentru acest an prelungirea contractului/încheierea contractului pentru furnizare de medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu aflăm că în Baia Mare avem 66 de farmacii în relație cu CAS. Pentru ca în municipiul Sighetu Marmației să avem 14 farmacii. La toate acestea adăugăm cele care nu au relație cu CAS.

Sunt însă localități care au o singură farmacie în relație cu Casa de Asigurări de Sănătate. Este cazul localităților Ardusat, Ariniș, Barsana, Băsești, Berbești, Bicaz, Bocicoi, Botiza, Budești, Călinești, Cernești, Cicarlău, Coltău, Coroieni, Crăciunești, Crasna Vișeului, Desești, Dragomirești, Dumbrăvița, Gardani, Giulești, Ieud, Lăpuș, Oncești, Recea, Remetea Chioarului, Remeți, Repedea, Rozavlea, Săcălășeni, Sălsig, Săliștea de Sus, Săsar, Șieu, Stramtura, Suciu de Sus, Targu Lapus sau Vadu Izei. Pentru Moisei aavem o solicitare depusă pntru o farmacie nouă, care se adaugă la cele patru deja existente.

Legea 236/2009 vorbește despre o farmacie la 3500 de locuitori în orașele reședință de județ (cum este cazul Băii Mari, care are o populație de peste 120.000 de locuitori), iar în alte orașe o farmacie la 4000 de locuitori.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here