TOMAS CIP (MINAUR) – „România, o țară suprinzătoare. Handbalul este sportul nr. 1”

194

Tomas Cip a venit în vara anului trecut la CS Minaur, grupare cu care a semnat un contract valabil pe doi ani. La finalul primului sezon, handbalistul ceh spune că Liga Zimbrilor este un campionat incredibil de echilibrat.

Tomas Cip este născut în 5 octombrie 1989 la Zubri (Cehia) și joacă pe postul de extremă dreapta. Internaționalul ceh a evoluat până acum în cariera lui la doar trei cluburi: HC Zubri, Tratan Presov (Slovacia) și CS Minaur.

Venirea lui în România a reprezentat o surpriză pentru multă lume, dar Tomas Cip spune că nu regretă  pasul făcut.

„Campionatul este incredibil de echilibrat. Meciurile din deplasare sunt greu de câștigat. Handbalul este sportul numărul 1 în România, la meciuri asistă foarte mulți spectatori. Față de Cehia, aș spune că este mai greu de jucat aici. Jocul este însă ceva mai puțin combinativ și, în general, mai lent”, a declarat Tomas Cip, într-un interviu acordat site-ului oficial al clubului ceh HC Zubri.

Tomas Cip a venit în Baia Mare alături de soția și fiica lui, în vârstă de un an și jumătate. Adaptarea la CS Minaur nu a fost tocmai ușoară pentru el.

„Începutul a fost foarte dificil, pentru că am venit la echipă după operația suferită  la umăr și am avut nevoie de ceva vreme pentru a reveni la potențialul meu maxim. În plus, nu am vorbit deloc limba engleză, așa că am avut probleme de comunicare. Limba este, probabil, cea mai mare problemă a mea aici. Învăț constant limba engleză pe telefonul mobil, dar progresez destul de lent. Coechipierul meu Milan Kotrc și antrenorul meu de fitness Boris Aspridis mă ajută foarte mult”, spune Tomas Cip.

După un singur an petrecut în țara noastră, Tomas Cip are doar cuvinte de laudă despre România.

„Dacă ar fi să caracterizez într-un singur cuvânt România aș spune că este surprinzătoare. Oamenii m-au surprins cel mai mult. Sunt foarte dispuși și fericiți să vorbească. Nu există nicio problemă care nu poate fi rezolvată, chiar dacă durează ceva timp”, a declarat Tomas Cip.

#A început handbalul la șase ani

Tomas Ceh a început handbalul în orașul natal, Zubri, la șase ani când a mers la primul antrenament alături de doi colegi de clasă. A jucat la HC Zubri până la 21 de ani, după care a evoluat opt sezoane în Slovacia la Tatran Presov. Din 2019 este la CS Minaur, echipă cu care va juca în sezonul următor din nou în cupele europene. Este component al naționalei Cehiei.

„De când am început să joc handbal am urmărit o mulțime de jucători celebri și cluburile la care jucau. Am vrut să fiu sportiv profesionist și să ajung la o echipă bună. Îmi amintesc cu mare plăcere de HC Zubri, dar Tatran Presov mi-a îndeplinit visul de a juca în Liga Campionilor. În această competiție, am întâlnit echipe precum Rhein-Neckar Lowen, SC Magdeburg, HBC Nantes sau HB Montpellier. Sunt foarte mulțumit cu locul 3 ocupat cu CS Minaur în acest sezon. Marea mea realizare pe plan profesional este, însă, locul 6 ocupat cu naționala Cehiei la Campionatele Europene 2018, din Croația. Pentru mine, a fost cu adevărat ceva special”, a declarat Tomas Cip.

#Planuri de viitor

În vârstă de 31 de ani, Tomas Cip spune că vrea să mai joace handbal la nivel înalt mulți ani în continuare și nu se gândește la retragere.

„Nu mă gândesc atât de mult la viitor, dar va veni un moment în care va trebui să încep să clarific ce voi face după ce mă las de handbal. Până acum, trebuie să spun că am avut întotdeauna norocul să am un contract și sunt fericit pentru situația mea de acum. Întrucât soția mea este născută în Presov, aș dori să mă întorc acolo mai târziu și să joc încă un sezon în Slovacia. Dar, dacă ar exista o posibilitate, aș dori să mai joc și pentru HC Zubri”, a mai spus Tomas Cip, în interviul acordat site-ului oficial al clubului HC Zubri.

Marius CÎMPIAN

foto minaur.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here