TINERII RĂMÂN FĂRĂ BANI – Munca sezonieră, curmată de pandemie în Maramureș

86

Tot mai mulți tineri, studenți sau elevi, obișnuiau în anii anteriori să se orienteze spre job-urile de vară. Fie în țară la terase, baruri, cafenele, fie plecau pentru trei luni în străinătate, la muncă sezonieră.

Cert este că, vara e perioada în care unii tineri obișnuiesc să-și adune bani pentru viitorul an școlar.

Anul acestea însă a început diferit. A fost un an altfel pentru toată lumea, și încă continuă să fie. Munca sezonieră nu mai este o variantă luată în calcul de tineri. Pandemia a închis multe uși, cu atât mai mult pentru tinerii studenți care obișnuiau să plece din țară.

„În fiecare an de studenție lucram vara, acum nu mai am găsit nimic. Unele restaurante deja nu mai primesc oameni, zic că au personalul lor, mai ales fiind mai puțini acum că doar terasele sunt deschise. Se pare că vara aceasta o să stau în cârca părinților, sper ca anul viitor să fie normal”, spune Alexandra din Baia Mare, studenta în anul III în Cluj-Napoca.

# S-au pierdut 628.478 de locuri de muncă

La nivel național, criza a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare dar și cât de rapid au fost încheiate unele relații de muncă.

„În mai puțin de 15 zile de la apariția crizei, la 01.04.2020, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 150 de mii de locuri de muncă au dispărut, este o dovadă a ușurinței cu care se închide o relație de muncă. Așadar, în trei luni aproximativ 628 de mii de locuri de muncă au dispărut”, anunță președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

# „E greu cu banii”

Pandemia nu este o piedică pentru cine vrea să muncească, însă e mai greu să-ți găsești de muncă dat fiind condițiile actuale. Unele frontiere sunt închise, nu se poate ajunge în orice țară dorim, restaurantele din oraș nu au toate terasă, așadar munca sezonieră încet, încet dispare. „Mi-aș fi dorit să pot ajunge în italia la mama mea, acolo lucrează, să lucrez și eu cu ea pe timp de vară. Însă e foarte greu momentan, e dificil să ajungi acolo și să ai si ceva stabil. Anul acesta voi sta acasă, doar că e greu cu banii”, ne spune Tudor, în vârsta de 22 de ani.

Răzvan, un elev de 17 ani, ne spune că, deșeste pandemie vrea să lucreze și anul acesta în perioada vacanței de vară undeva la o terasă, un bar, o cafenea, în oraș. Nu toți elevii optează pentru job-urile sezoniere din străinătate. „Îmi caut ceva de lucru în vacanța de vară undeva în domeniul ospătăriei, la noi în oraș. Am mai lucrat în domeniul acesta și în anii trecuți, tot așa în perioada vacanței de vară și vreau să lucrez și anul acesta cu toate că e pandemie și e mai dificil acum să lucrezi la o terasă sau într-un restaurant”, spune Răzvan Marc.

Veronica BĂRBOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here