TINERII MARAMUREŞENI ŞI REŢELELE DE SOCIALIZARE – „Like-urile la postările de pe Facebook însemnau totul”

538

Reţelele de socializare joacă astăzi un rol însemnat în viaţa oamenilor, în special în rândul tinerilor.

Cu ajutorul acestora poţi să comunici în orice colţ al lumii, poţi să te informezi sau, pur şi simplu, poţi „naviga” pentru a-ţi alunga plictiseala.

De-a lungul timpului au apărut diferite studii care arată că aceste reţele de socializare îi ajută pe tineri să fie mai siguri pe ei, să aibă o stimă de sine mai crescută, iar pe de altă parte, uneori, acestea aduc frustrări şi sentimente nepotrivite.

Un studiu făcut de Western Illinois University a observat că există o legătură între numărul de prieteni pe care îi ai pe Facebook și apariția unui comportament distructiv din punct de vedere social, un comportament în care propria persoană este pusă în centrul universului, într-un mod exagerat. Utilizatorii care au în lista de prieteni peste 1000 de persoane îşi actualizează mai des profilul și se comportă agresiv atunci când sunt criticați sau ironizați prin comentarii. Au apărut dovezi că tinerii devin tot mai narcisiști și practic obsedați de propria imagine. Comportament caracterizat prin vanitate, exhibiționism și superioritate față de ceilalți, conform iqool.ro.

De asmenea, Carol Craig, un cercetător pe probleme sociale, citat de The Guardian, spune că încă de la o vârstă fragedă copiii sunt educați în ideea de respect față de sine și de modul în care ești văzut de ceilalți. Această metodă a fost „importată” și în Marea Britanie, din SUA, și pune persoana în centrul tuturor lucrurilor, mai spune Craig.

Aşadar, mulţi tineri mărturisesc că atunci când primesc like-uri se simt mai bine, mai importanţi, iar atunci când numărul acestora este mai mic se simt frustraţi şi au tendinţa de a se compara cu ceilalţi.

#„Mă simt bine când văd ca lumea îmi apreciază postările, mă simt apreciată”

În ceea ce-i priveşte pe tinerii din judeţul nostru, mulţi dintre aceştia confirmă cele reieşite din diferitele studii şi mărturisesc că sunt invidioşi atunci când unii prieteni au mai multe like-uri decât ei.

„Sunt destul de activă pe reţelele de socializare, în special pe Facebook, unde am peste 3.000 de prieteni. De obicei, distribui diferite postări de pe pagini, pun muzică, dar şi multe poze cu mine. Îmi place să primesc aprecieri şi mereu după ce pun câte o fotografie mă tot uit să văd cine mi-a dat like. Recunosc că de multe ori am fost puţin invidioasă dacă vreo prietenă de-a mea avea mai multe like-uri decât mine”, precizează A.O. (16 ani).

De asemenea, numeroşi tineri maramureşeni spun că aprecierile prietenilor pe reţelele sociale îi fac să se simtă mai importanţi.

„Cred că toţi tinerii au trecut printr-o perioadă în care like-urile la postările de pe Facebook însemnau totul, inclusiv eu am trecut prin asta. Pentru mine, în prezent, like-urile nu mai înseamnă atât de mult. Într-adevăr, mă simt bine când văd că lumea îmi apreciază postările, mă simt apreciată, dar asta nu înseamnă că dacă nu am multe like-uri mă afectează. De obicei, din curiozitate, verific şi mă uit cine sunt persoanele care îmi apreciază postările”, a declarat Maria M. (18 ani).

De asemenea, Sorina (20 de ani) spune: „Într-o vreme mă interesau, îmi plăcea să am cât mai multe, mentalitatea unora îi că dacă ai multe like-uri eşti foarte cunoscut. Acum nu prea îmi pasă, pun o poză pentru că îmi place, nu în scopul de a avea cât mai multe like-uri. De anumite persoane sunt interesată dacă îmi dau. Ştii cum sunt fetele mai ales… vai, dacă ne dă băiatul de care ne place”.

Lavinia-Codruţa HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here