TINERI MARAMUREȘENI ABSOLVENȚI DE MEDICINĂ – „Plecarea mea într-o altă țară pentru a profesa rămâne o variantă serioasă de luat în calcul”

562

Numeroși tineri din județul nostru au absolvit în acest an Facultatea de Medicină. Fie că au terminat la Cluj, Târgu Mureș sau în alte orașe ale țării, singura lor dorință este să profeseze, reușind astfel să-i ajute pe cei care au nevoie.  

Întrebați ce planuri au în continuare, mulți dintre proaspeții absolvenți spun că-și doresc să rămână în țară. „Am absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Tg. Mureș, Facultatea Medicină, specialitatea Medicină generală. Acești șase ani de facultate nu pot zice că au fost ușori, ci, dimpotrivă, încărcați cu nopți nedormite, emoții pentru examenele ce urmau și atitudinile dure ale domnilor doctori, pregătindu-ne astfel pentru o viață deloc ușoară. După terminarea facultății, gândurile mele, ca și ale multor colegi, privind viitorul sunt incerte. Ceea ce pot spune în momentul de față este că rămân să fac specialitatea în România. Orice medic în devenire își dorește să meargă măcar la cursuri, congrese în străinătate pentru perfecționare, în această situație mă număr și eu. În momentul de față, planul meu este să profesez în România”, a declarat Eliza G., o tânără maramureșeancă.

#„Dacă mi s-ar oferi șansa să plec aș accepta-o”

Pe de altă parte, sunt și proaspeți absolvenți de medicină care spun că-și doresc să rămână în țară, însă dacă ar avea oportunitatea să plece dincolo de graniță ar lua-o în considerare numaidecât. „Terminarea  celor șase ani de facultate nu înseamnă că am ajuns la linia de finish. Dimpotrivă, pot spune că am ajuns la o nouă linie de start. Pe mulți dintre noi ne așteaptă un rezidențiat, apoi un examen de specialitate și multe, multe alte cursuri de specializări și supra specializări.  Ca în orice alt domeniu procesul de învățare este continuu. Anii de facultate au fost grei, mulți, aparent interminabili. Cantitatea de informație este imensă, pretențiile sunt mari și așteptările și mai mari. A fost nevoie de multă răbdare, muncă, pasiune și, nu în ultimul rând multe sacrificii ca să ajung până aici. Acum, la  răscruce de drum apar întrebările atât din partea mea, cât și a celor apropiați: <<Încotro?>>,  <<Ce faci pe mai departe?>>,  <<Rămâi aici? Pleci din țară?>> . Această ultimă întrebare o aud din ce în ce mai frecvent. Și, cu părere de rău, nu pot să răspund sigur <<Da , îmi doresc să profesez în țară>>. Nu că nu aș putea, întrucât eu, ca   medic dentist, îmi pot permite să-mi deschid un cabinet, sa fiu independentă. Și  totuși, simt că vreau mai mult. Și dacă mi s-ar oferi șansa să plec, fie și pentru o perioadă de timp, aș accepta-o”, mărturisește I.A., absolventă de Medicină dentară la UMF Târgu Mureș.

#„Să primim condiții decente de muncă, salarii decente, trai decent”

De asemenea, tânăra continuă: „Nu se compară aparatura, tehnicile, modul de abordare al pacientului, respectul care ni se oferă acolo, cu cel pe care îl primim aici. S-ar crede că banii sunt cei care ne împing să facem acest pas. Sunt și ei un factor în luarea deciziei, dar nu este factorul principal. E pur și simplu dorința ca după atâția ani de învățat, muncă si tot ce a însemnat, să primim condiții decente de muncă, salarii decente, trai decent. Se fac pași în acest sens, dar ca orice casă construită pe un teren mlăștinos, ne așteptăm oricând să se dărâme. Așa gândesc la momentul de față. Ar fi frumos ca în următorii trei-patru ani să pot să-mi schimb modul de a gândi, să-mi doresc să rămân în țară atât pentru mine, cât și pentru familia mea. Până atunci însă, plecarea mea într-o altă țară pentru a profesa rămâne o variantă serioasă de luat în calcul”, spune I.A.

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here