TEZAUR VIU – Rapsodul Nicolae Pițiș, la 81 de ani

617

Rapsodul popular maramureșean Nicolae Pițiș a împlinit 81 de ani. Născut în 13 martie 1939, în comuna Lăpuș, Nicolae Pițiș a făcut cunoscută țării și lumii horea cu noduri, ca urmare a melodiilor interpretate în filmul „Pintea”.

Nicolae Pițiș a absolvit o singură clasă (1946-1947), în comuna Lăpuș (Lăpușul Românesc) și are un atestat de „Agricultor, profilul Vegetal și Zootehnic”. A învățat să cânte la vârsta de 5 ani, de la părinți, perfecționându-și măiestria muzicală la clăci și nunți, unde a interpretat melodii “din gură”, “din frunză”, cu fluierul, trâmbița și alte instrumente.

A participat la nenumărate emisiuni radio și TV, festivaluri naționale și internaționale. Nicolae Pițiș a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroși artiști, profesori etnografi și etnomuzicologi.

„Ai de mine, de nu aveam cântecul și muream. Câte m-o mâncat și nu m-am scarpinat, ca râia… Nu știu a spune de ce mi-i bun, da’ il cânt de la cinci ani. Cântecul cu noduri nu l-o cântat bărbații, ci femeile, de obicei nurorile ce erau departe de casă. Era un cânt de jale. Nu cum fac amu’ bărbații, zbierând. Ce-i aia? Ăștia răcnesc, zici că-s cerbi. Io n-am auzit și de 30 de ani horea cu noduri cântată ca lumea, cum trebuie”, a declarat, pentru „Glasul Maramureșului”, Nicolae Pițiș.

#Filmul „Pintea” l-a făcut celebru

Filmul „Pintea”, regizat de Mircea Moldovan, după un scenariu de Vasile Chiriță și Dumitru Mureșan, a apărut pe ecranele cinematografelor din România îm 1976. Din distribuție au făcut parte, printre alții. Florin Piersic, Nae Ghe. Mazilu, Constantin Diplan, Aristide Teică și Maria Ploae.

Filmările au avut loc în perioada 6 octombrie 1975 – 7 ianuarie 1976 și s-au desfășurat în Hoteni, Mara, Desești, Budești, Călinești, Sârbi, Sat Șugatag, Gornești (jud. Mureș), Prejmer (jud. Brașov), Sibiu, Târgu Mureș, Baia Mare, Buftea și Mogoșoaia. După cum apare pe generic, filmul a fost realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică „București”, cu sprijinul Consiliului Popular Județean Maramureș și al locuitorilor din Budești, Călinești, Sîrbi, Sat Șugatag, Hoteni, Mara, Desești și Satulung.

Cântecele cu noduri (hori în grumaz) din film au fost interpretate vocal și la trâmbiță de Nicolae Pițiș.

#Nicolae Pițiș, declarat “Tezaur Uman Viu”

Rapsodul popular Nicolae Pițiș deține, din anul 2012, titlul de “Tezaur Uman Viu”, decernat în urma unui proiect inițiat de Ministerul Culturii din România și UNESCO.

Nicolae Pițiș este unanim apreciat de personalități ale culturii românești.

„Cine ascultă horile și zicălile rapsodului Nicolae Pițiș din Valea Iederii, comuna Lăpuș, să înțeleagă dor, să înțeleagă restriște, mâhniri, tulburări adânci, apoi lină mângâiere, zâmbete în lacrimi”, spune despre el Grigore Leșe.

„Într-un cuvânt, Nicolae Pițiș e adevărat sau, cum le place unora să spună, cu o vorbă nu tocmai potrivită, <<autentic>>. El există ca atare, în carne și oase, și nu e contrafăcut de o minte stricată de activist din farduri, surâsuri artificiale și mincinoase, costume de ladă, aranjamente de orchestră și epoleți patriotici”, a declarat dr. Speranța Rădulescu, etnomuzicolog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here