TESTĂRI COVID – Autoritățile din Maramureș iau în calcul testarea angajaților din pensiuni

79

Angajații pensiunilor din județul Maramureș ar putea fi testați de către autoritățile județene pentru coronavirus. Discuțiile cu privire la aceste testări au avut loc în această săptămână, în cadrul ședinței ordinare a lunii iunie a Consiliului Județean Maramureș.

Autoritățile județene speră că în cel mai scurt timp să demareze acel proiect de testare în masă a maramureșenilor, acele 50.000 de teste despre care s-a vorbit la un moment dat și pentru care au fost făcute achiziții în mai multe spitale din județ.

“Noi avem un parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică, și încercăm să oferim în special agenților economici șansa de a-și testa angajații la nivel masiv. Și orice maramureșean poate alege dacă vrea să fie testat sau nu. Nu vom ajunge la 50.000 de teste în două săptămâni, toate acestea înseamnă un efort logistic important al Consiliului Județean Maramureș, alături de fiecare spital care are Real Time PCR și alături de primării. Am putea să testăm angajații pensiunilor din județ, la o săptămană sau o lună distanță un test față de celălalt sau cat de des este posibil, pentru a putea redeschide turismul în județul Maramureș. Ponderea turismului în județ este una extrem de importantă. Se știe acest lucru. Trebuie să arătăm că este liber de COVID și turiștii pot să vină la pensiuni.

Sunt cifre înspăimântatoare la nivel de județ în ceea ce privește șomajul tehnic. În Maramureș sunt 75.000 angajați în mediul privat, în aprilie erau 40.000 în șomaj tehnic, în mai erau aproximativ 50.000 în șomaj tehnic, după datele furnizate de Camera de Comerț și Industrie după discuții cu cei de la AJOFM. Asta înseamnă, printre altele, bani mai puțini la stat”, au precizat reprezentanții CJ Maramureș.

Livia Sima, președintele Asociației de Dezvoltare și de Promovare a Turismului din Maramureș, ne-a declarat că ideea testării angajaților din pensiuni este una foarte bună, însă ea trebuie făcută ca la carte, cu teste repetate conform recomandărilor specialiștilor.

“Este o idée foarte bună. Așa le întărești convingerea potențialilor vizitatori să vină la tine, că nu ai coronavirus și sunt în siguranță. Dacă ai acel certificat de coronavirus este foarte bine. Bineînțeles, testările trebuie făcute cum trebuie, retestarea la o anumită perioadă de timp etc. Trebuie siguranță înainte de toate. Da, sunt probleme, e adevărat, sunt pensiuni care și-au suspendat activitatea, eu sper că doar provizoriu. Nu sunt turiști, asta e problema. Tinerii se duc pe litoral, nu pe cărări de munte. Potențialul Maramureșului rămâne valabil și oamenii vor să vină în Maramureș. Le este greu multora dintre ei, poate mai sunt care au datorii, dar sunt puțini. Turismul este o afacere rentabilă, altfel nu s-ar deschide pensiuni ca ciupercile după ploaie”, ne-a declarat Livia Sima.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here