TERIBILISM – Statuia din Baia Mare a marelui istoric Gheorghe Șincai, profanată

559

Trei tineri din Baia Mare au uitat de bunul simț și au oferit o adevărată lecție de teribilism. În noaptea de marți, 25 noiembrie, spre miercuri, 26 noiembrie, unul dintre ei a urinat pe statuia lui Gheorghe Șincai (filolog, istoric, reprezentant al Școlii Ardelene), bust amplasat în fața Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Cel de-al doilea s-a urcat pe statuie, iar cel de-al treilea nu a ezitat să îi filmeze și să îi încurajeze din spatele camerei de filmat a telefonului mobil.

Cei trei tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, au fost amendați de către polițiștii băimăreni, la scurt timp după fapta lor.

„Cei trei tineri au comis fapte prevăzute de Legea Nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Cei trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 2750 lei”, a arătat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș.

Oamenii legii au reușit să-i identifice rapid de „profesorii” lecției de teribilism pe baza imaginilor apărute pe rețelele de socializare. Pe acestea se putea observa cum un tânăr urinează pe statuia lui Gheorghe Șincai în timp ce un altul este cotoțat pe bust. Cel de-al treilea se ocupă cu imortalizarea momentului, dar și cu încurajări de pe margine.

„Asistați la un moment memorabil. Gheorghe Șincai, în **** mea, bietu’. O învățat, cât o învățat ăsta? Să se p**e Remus pe el, atâta o învățat”, spune cel care a filmat întreaga scenă.

Tânărul care a urinat pe statuie a fost amendat de polițiști cu suma de 1.250 de lei, iar cel care s-a urcat pe bust cu 1.000 de lei. Nici cel care a filmat nu a scăpat de amendă. Acesta a fost sancționat de către oamenii legii cu suma de 500 de lei.

Alina VOIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here