TERENURI ŞI CLĂDIRI- Bani mai mulţi pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor

466

Secretarii de primării din judeţ au aflat, în cadrul unei şedinţe care a avut loc în 7 mai la Prefectura Maramureş, noutăţile aduse de Ordonanţa de Urgenţă numărul 31 din 2018. În respectivul act se arată, printre altele, că primăriile îşi pot înscrie proprietăţile în cartea funciară prin hotărâre a Consiliului Local.

OUG 31/2018 mai aduce şi alte noutăţi, respectiv majorarea sumei plătite pentru lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor proporţional cu gradul de dificultate al lucrării şi va fi cuprinsă între 60 şi 132 lei/imobil, înjumătăţirea termenelor pentru soluţionarea contestaţiilor de la 60 la 30 de zile, autorizaţii care execută lucrări de cadastru sistematic vor fi plătiţi pentru înregistrarea tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral, chiar dacă acestea fac parte din intravilan, dar şi pentru cele care au deja carte funciară sau înscrierea dreptului de proprietate provizoriu în cartea funciară în favoarea persoanelor îndreptăţite în baza procesului verbal de punere în posesie şi a hotărârii comisiei judeţene de fond funciar privind validarea dreptului de proprietate.

“Ştiţi că o mare problemă cu care ne confruntam era aceea că nu reuşeam să identificăm proprietarii tuturor imobilelor dintr-un sector cadastral şi, mai ales, actele de proprietate a acestora. În acest sens, vin aceste propuneri care vor duce la deblocarea activităţii din UAT-urile unde ne blocam din cauza lipsei actelor de proprietate. Procesul verbal de punere în posesie nu specifică data. Aproape toţi cetăţenii care au depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate au dreptul de proprietate validat, aşadar o dată cu efectuarea măsurătorilor cadastrale în sectorul cadastral se pot întocmi şi procesele verbale şi putem înscrie drepturile de proprietate ale cetăţenilor fără a bloca activitatea”, a explicat secretarilor de primării directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureş, Ovidiu Ştefan.

Primăriile au fost îndemnate să încheie contracte de prestări servicii cu topografi autorizaţi, toate UAT=urile din judeţ care pot beneficia de finanţare având încheiate contracte de finanţare cu OCPI, prin care se pune la dispoziţie suma de 155.000 lei în 2018 pentru un contract multianual. Fiecare primărie din judeţ poate primi suma mai sus amintită pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Prioritate au sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de APIA.

“Este păcat să pierdem aceşti bani, având în vedere că dacă am fi folosit toţi banii pe care Agenţia Naţională i-a dat UAT-urilor, acum aveam mai bine de 90% din UAT-uri cadastrată întreaga suprafaţă. Din 2020 nu se vor mai plăti subvenţii la APIA decât pentru imobilele întăbulate”, a concluzionat Ovidiu Ştefan.

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragoş HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here