TEMPERATURI CRESCUTE – Vârstnicii băimăreni suportă cu greu căldura

412

Mercurul din termometre a urcat considerabil în ultimele zile, iar băimărenii, mai ales cei de vârsta a treia, fac față cu greu acestor temperaturi.

Pentru a evita situațiile nedorite, mulți dintre aceștia spun că sunt precauți și încearcă să respecte recomandările medicului.

„La cum o fost vremea până acum, n-am crezut că om mai avea parte de vară adevărată anul ăsta. Ne bucurăm că avem parte și de căldură, dar pentru cei mai bătrâni e mai greu un picuț. Atât eu, cât și nevasta avem probleme cu tensiunea și suntem pe tratament. Doamna doctor ne-o recomandat să nu ieșim afară când îi soarele puternic, doar dimineața și seara. De asemenea, ne-o spus că trebuie să ne hidratăm. Bem apă, ceai și mâncăm multe fructe în perioada asta”, a declarat Dumitru B. (76 de ani).

De asemenea, pentru a se răcori, vârstnicii băimăreni apelează la diverse mijloace. „Deocamdată n-o fost chiar așa de cald cum o fost anii trecuți, dar parcă tot simțim un discomfort. În casă e cald, avem vreo 29 de grade. Avem perdele de umbră și când bate soarele le folosim. Vara trecută am cumpărat un ventilator mic și îl mai pornim și acum din când în când. Încercăm să nu mâncăm mâncare grea, ci să consumăm mai multe fructe și legume proaspete. Pepenele roșu e nelipsit la noi în casă în perioada asta. De asemenea, bem multă apă, iar medicul de familie ne-a prescris niște vitamine să ne mai întărim”, spune doamna Maria, o vârstnică din Baia Mare.

„În perioada asta, eu doar dimineața și seara ies afară. Atunci merg și cumpăr tot ce ne trebuie în casă. Dacă apare ceva și trebuie neapărat să ies, atunci iau cu mine o sticlă de apă, evantaiul și pălăria”, precizează o altă pensionară (72 de ani).

Lavinia-Codruța HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here