TEME ACTUALE – Problema fake news-urilor, dezbătută internațional în Baia Mare

327

Municipiul reședință de județ se află, pentru câteva zile, în centrul atenției opiniei publice, iar motivul îl constituie o conferință internațională care aduce la aceeași masă personalități importante ale lumii academice. Cu toții vor dezbate o problemă extrem de actuală și anume știrile false și post-adevărul și cum ne influențează acestea în viața de zi cu zi și în alegerile pe care le facem.

Deschiderea oficială a celei de a-4-a Conferințe Internaționale de Studii Culturale „Multiculturalismul și Nevoia de Recunoaștere”, eveniment care va avea loc până în 23 iunie, a avut loc în 21 iunie. Tema dezbătută este ”Comunicarea de Masă în Context(e) Propagandistic(e) “știri false”, „fapte alternative” și post-adevăr”.

“Este a patra conferință pe Multiculturalism organizată de Departamentul de Studii Culturale și Filologie, la care avem invitați din foarte multe țări. Conferința în sine este despre fake news și post-truth, teme foarte la modă acum. Noi vrem să facem un network de cercetare pe propagandă, care să meargă pe mai mulți ani, în care să ne întâlnim Stânga cu Dreapta, toate părerile profesioniștilor care să vorbească despre asta. De ce Fake News? Pentru că trăim într—o lume în care începem să avem o tot mai puțină încredere în mass-media, care a devenit un fel de instanță moralizatoare și justițiară, fără să mai facă informare, cercetare pe teren, interpretează mai mult informațiile.

Are de a face cu internetul, dar nu numai. Și pe internet găsești pod-cast unde oamenii își pot spune părerile în mod liber. Din păcate, nici la nivel universitar nu mai putem vorbi de libertate de expresie, nici măcar de libertate de cercetare și asta este o mare problemă într-o lume în care au ajuns atât de departe ideologia, corectitudinea politică și aceste ideologii de identitate de grup încât influențează inclusiv cercetarea în domeniul științelor. Trebuie ca în universități să avem păreri de toate felurile și studenții să își poată alege singuri modul de a gandi, deci mai puțină ideologie și activism și mai multă școală”, a declarat, pentru “Axanews.ro”, profesor Ligia Tomoiagă de la Centrul Universitar Nord, organizatorul acestei manifestări.

Printre cei care vor vorbi se numără profesor Marc Chevrier, Departament de science politique, Universite du Quebec a Montreal, profesor Elisabeta Marino, University of Rome Tor Vergata sau profesor Aurelia Peru, Faculty o European Studies, Chișinău, Moldova.

Dragoș HOJDA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here