TEHNOLOGII INOVATIVE ÎN TRATAREA APELOR UZATE Energie termică și electrică, obținute din nămol rezidual

605

O firmă din Baia Mare a obținut finanțarea unui proiect prin programul Neptune. Programul care a debutat în urmă cu doi ani acordă vouchere de maxim 60.000 de euro pentru inovare, fiecărei firme care a participat la realizarea proiectului. Fondurile sunt acordate prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, iar din sumele obținute trebuie realizat un prototip de produs care să fie implementat până la sfârșitul lunii octombrie.

O firmă din Baia Mare a obținut fonduri prin programul Neptune pentru un proiect inovatic de tratare a apei și a nămolului rezidual. Metoda este una nouă și are la bază alte două noi metode, brevetate și folosite deja în străinătate. Damian Constantin, administratorul firmei băimărene care a realizat proiectul, inginer mecanic la bază, spune că lucrează în domeniul tehnologiei noi de mulți ani și că ceea ce a făcut prin acest proiect este, de fapt, îmbinarea altor două tehnologii, la care a adus ceva nou. Rezultatul este reducerea deșeurilor rezultate în urma epurării apelor uzate și creșterea eficientizării procesului. „Este vorba despre o tehnologie nouă care permite reducerea deșeurilor din stațiile de epurare cu 80% și are o eficiență energetică mai mare cu 20%”, spune Damian Constantin.

Potrivit lui, proiectul pilot a fost deja realizat la Cluj și este funcțional. Metoda lui poate fi implementată la toate cele trei tipuri de prelucrare a apei menajere.

El a explicat că apele uzate ajung în stația de epurare unde, potrivit procesului clasic, apele uzate sunt decantate, iar din nămolul obținut, în prezența unor bacterii care produc fermentație, se obține gaz, care este transformat, apoi, în energie termică și electric, ce poate acoperi până la 40% din consumul stației de epurare. „În prima etapă se face descompunerea apei. Din apa care curge trebuie scoase substanțele organice și pentru asta se adaugă oxigen în apă. Astfel cresc bacteriile care consumă substanța organică, iar apa care pleacă e curată. Bacteriile care au rămas se duc în fermentator, unde alte bacterii le mănâncă pe primele. Acum rămâne al doilea rând de bacterii, numai că au un produs secundar care se numește gaz și care are 65% gaz metan. Acest gaz metan este transformat în energie termică și electrică și asigură 40% din consumul stației. Deci, dintr-un poluant, care se numește bacterie, am descompus-o și îmi dă gaz metan, pe care-l transform în energie electrică și termică și care rezolvă cam 40% din energia necesară stației. Această tehnologie există astăzi la Baia Mare. Acum noi, cu tehnologia pe care am experimentat-o, în loc să asigurăm 40%, vom asigura 80% și creștem randamentul întregului sistem, de la 30% la 65%”, a spus el, încercând să explice în termeni foarte simpli, pe înțelesul tuturor.

Sinergia a trei tehnologii noi, în curs de brevetare de fima băimăreană

Alte două metode de epurare a apelor uzate, brevetate și folosite în țări europene, au fost aduse de către firma băimăreană și implementate în două orașe din România. O stație deservește 130.000 de oameni și una 125.000 de oameni. „Amândouă sunt în funcțiune de patru ani și merg foarte bine. Una este la Târgu Secuiesc și una la Petroșani. Acestea conțin elemente din tehnologia asta, care are niște efecte economice excepționale. Nu am inventat-o noi, proprietarii de brevete sunt străinii. În schimb, analizându-le, noi am făcut combinația celor două sisteme și am mai băgat ceva de la noi și această tehologie are rezultate duble față de ce face fiecare în parte. Așa că am propus să facem o instalație care să fie doar un pilot de cercetare ca să vedem rezultatele”, mai explică el. „Tehnologia pe care au pus-o la punct se compune dintr-o instalație de dezintegrare cu unde ultrasonice. A doua instalație dezintegrează cu energie foarte puțină, producând plasmă rece. Tehnologia există, e brevetată în altă țară, noi am adus-o în România. Noi am completat cele două tehnologii cu încă una. Rezultatul acelor «bombardamente» este că în lichid se produc niște microbule de vid. Pe măsură ce bombardezi, ele cresc. Aceste microbule, în momentul în care cresc, fac implozie. În momentul în care implozează, înăuntrul lor sunt 5.000 de grade. Această temperatură și presiunea enormă distrug tot ce e în jur. Noi, la cele două tehnologii, am mai adăugat un element. Am produs aer și l-am adăugat în aceste instalații, iar rezultatul a fost dublarea efectului. E efectul sinergic a trei tehnologii independente, care e un brevet al nostru. Cu această tehnologie care se umeșe «oxidarea avansată», se rezolvă problema descompunerii substanței organice care vine de pe rețeaua de canalizare, în componentele orginale: apă și dioxid de carbon”, este explicația cercetătorului.

Epurarea prin oxidarea avansată este, practic, o tehnologie ce reduce deșeurile cu aproximativ 80%.

 

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here