TEHNOLOGIE – Smartphone-urile în rândul tinerilor, între modă şi necesitate

608

„Telefon inteligent” sau smartphone este denumirea folosită pentru un dispozitiv electronic care pe lângă funcţiile obişnuite ale unui telefon mobil (apelare, trimitere SMS-uri etc.) are şi alte funcţii asemănătoare cu cele ale unui computer sau cele ale unui aparat foto.

În ziua de astăzi, aproape fiecare tânăr are un telefon mobil, majoritatea optând pentru un smartphone.

Nici tinerii maramureşeni nu sunt mai prejos când vine vorba de tehnologie, mulţi dintre aceştia mărturisind că deţin un „telefon inteligent” cu ajutorul căruia nu au cum să se plictisească. „Sunt de părere că telefoanele moderne sunt utile, deoarece cu ajutorul lor îți faci viața mult mai ușoară. Cu ajutorul telefoanelor de ultimă generație poți fi la curent cu cele mai noi informații și să aflii în cel mai scurt timp cele mai noi știri. De asemenea poți să te informezi despre starea vremii sau despre anumite evenimente sau obiective turistice. Îl poți utiliza in vizionarea filmelor sau serialelor. Personal, utilizez telefonul mobil cel mai des pentru diverse aplicații și pentru a mă informa. Un alt aspect pe care îl utilizez foarte des este camera foto, cu ajutorul căreia imortalizez diverse momente sau peisaje. Totodată, putem folosi telefonul ca pe o amplă bibliotecă pe care o avem tot timpul la dispoziție. Așadar, sunt de părere că telefonul mobil folosit de la o vârstă adecvată este un mijloc fundamental de informare și dezvoltare personală”, spune Daniel Cirţiu (21 de ani).

„Din punctul meu de vedere, telefoanele au un rol important în zilele noastre, pentru că ne oferă multe servicii. Telefonul este un mare ajutor în rezolvarea temelor, de exemplu, mă ajută să gasesc o grămadă de informații și ajută foarte mult la dezvoltarea personală. Nu m-aş mai putea obișnui cu un telefon simplu, cu butoane, pentru că nu are aşa multe facilități”, a declarat o altă băimăreancă de 18 ani.

# Telefoanele mobile performante au atât beneficii, cât şi dezavantaje

Mulţi dintre tineri recunosc faptul că, de multe ori, a avea un telefon performant este un moft şi, de asemenea, sunt conştienţi că acestea au şi unele minusuri.

„Da, într-adevăr, telefoanele sunt foarte utile pentru unele persoane, care poate își câștigă existența lucrând de pe acestea, iar pentru alte persoane reprezintă o fiţă. Eu pot zice că am un telefon destul de performant, dar înafară de faptul că mă documentez cu câte ceva, fac câte o poză şi intru să văd ce se mai întâmplă pe Facebook la altceva nu mă prea ajută.  Menţionez faptul că deși nu navighez eu foarte mult pe net şi nu folosesc telefonul la capacitatea lui maximă nu cred că aş reveni la vechiul telefon, fără cameră foto, fără internet”, precizează Mihaiela (26 de ani).

De asemenea, Adela (25 de ani) consideră: „Eu folosesc telefonul cel mai mult pentru navigarea pe internet, caut fel şi fel de lucruri, plus că folosesc foarte mult site-urile de socializare. Telefoanele performante sunt şi benefice pentru tineri, dar în acelaşi timp sunt şi nocive. Sunt benefice pentru că îi ajută să-şi găsească uşor şi rapid unele informaţii şi îi ajută să-şi dezvolte abilităţiile în ceea ce priveşte tehnologia. Dar aş spune că sunt mai mult nocive, deoarece îi face să fie dependenţi, agresivi, iritaţi dacă nu le au în preajmă. De asemenea, smartphone-urile îi fac pe tineri să se închidă în ei şi să nu mai socializeze decât la nivelul telefonului mobil. Plus că învaţă şi lucruri mai puţin ortodoxe de pe internet”.

Lavinia-Codruţa HERMAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here