TEATRUL MUNICIPAL BAIA MARE – Spectacolul „Rinocerii”, prezent la două festivaluri

244

Piesa „Rinocerii” a Teatrului Municipal Baia Mare va fi prezentată la două festivaluri care se desfășoară în țară. Este vorba de festivalul ”Miturile Cetății” de la Constanța și ”Festivalul Internațional de Teatru” de la Turda.

Festivalul ”Miturile Cetății” este organizat de Teatrul de Stat Constanța, în perioada 20 – 30 iunie. La evenimentul ajuns la cea de a IV-a ediție vor participa peste 30 de teatre din țară și străinătate. Spectacolele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” dar și în Piața Ovidiu.

„Festivalul Internațional de Teatru <<Miturile Cetății>> 2019 este o continuare a <<Serilor de teatru antic>> inițiate în anii ’70 de bine-cunoscutul regizor Silviu Purcărete. Ediția din 2019 are în program producții teatrale ale marilor regizori din România, spectacole pe texte clasice și contemporane, o parte din ele atacând, sub o formă sau alta, temele mitologice și evoluția lor de-a lungul timpului”, precizează reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.

Piesa „Rinocerii” va fi jucată azi, 22 iunie, la ora 19.

Cea de III-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Turda va avea loc în perioada 28 iunie-7 iulie. În cele zece zile de festival, Turda va deveni un centru cultural și artistic dedicat tuturor formelor de artă, adunând la un loc artiști din țară și străinătate, totalizând peste 100 de evenimente, care vor fi prezentate în 15 locații din Turda și împrejurimi.

„Tema aleasă pentru 2019 este #freedom_of_choice / libertatea de a alege, o temă ce își propune o deschidere largă spre actul artistic, care ne oferă posibilitatea de a ne depăși limitele și constrângerile impuse de societate și de a găsi totodată noi forme de expresie artistică”, a declarat Cătălin Grigoraș, managerul Teatrului „Aureliu Manea”.

Spectacolul „Rinocerii” va fi prezentat în cadrul festivalului, în 29 iunie.

# „Rinocerii”a avut premiera în acest an

Spectacolul „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, în regia lui Iulian Bulancea, a avut premiera în acest an, în data de 22 februarie.

”<<Rinocerii>>, probabil cea mai autobiografică piesă a lui Eugene Ionesco, vorbește despre dezumanizarea și bestializarea societății prin intermediul îndoctrinării și fanatismului doctrinar. Dacă inițial, rinocerita reprezenta adeziunea la doctrina nazistă, semnificația acestei boli bizare inventate de Ionesco a fost extrapolată către toate formele de fanatism și îndoctrinare politică sau socială.

Montarea piesei <<Rinocerii>>, în versiunea Teatrului Municipal Baia Mare, nu caută să tragă semnale de alarmă cu privire la vreo formă anume de rinocerizare contemporană. Identitatea rinocerilor este lăsată la libera interpretare a spectatorului. Mesajele încrâncenate ale Rinocerilor pot sufoca umanul. Refuzul visceral, uneori chiar împotriva logicii, pare să fie ultima șansă. Spectacolul <<Rinocerii>> îmbină arta animației, arta actorului și mișcarea scenică, în căutarea absurdului și teatrealității ionesciene”, este prezentarea piesei “Rinocerii”, făcută de regizorul Iulian Bulancea.

Din distribuție fac parte: Iulian Bulancea, Doru Fârte, Denisa Blag, Dorin Griguță, Eduard Bîndiu, Raul Hotcaș, Alex Macavei, Ruxandra Lăzărescu, Carmen Bulancea și Marin Ciucă. Scenografia spectacolului îi aparține lui Mihai Vălu, iar coregrafia a fost realizată de George Pop.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here