TEATRUL MUNICIPAL BAIA MARE – Două spectacole, în cărți pentru Gala UNITER 2020

269

Juriul de nominalizare al Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) 2020 vine în Baia Mare, la Teatrul Municipal, pentru a viziona două spectacole, ce au avut premiera în 2019.

Este vorba de „Suicidal” (după texte de Luigi Pirandello, regia Norbert Boda) și „Rinocerii” (de Eugene Ionesco, regia Iulian Bulancea), care vor fi vizionate de juriu în 16 ianuarie.

„<<Suicidal>> explorează o temă gravă a umanității într-o manieră neconvențională, sub forma unui show dedicat exclusiv sinuciderii. Având convenția unei emisiuni televizate, spectacolul are un aer comic puternic, uneori chiar cu un umor negru, dar bine dozat, fără să uite însă să trateze și cu seriozitate dramele și poveștile personajelor”, este prezentarea piesei, făcută de reprezentanții Teatrului Municipal.

”<<Rinocerii>>, probabil cea mai autobiografică piesă a lui Eugene Ionesco, vorbește despre dezumanizarea și bestializarea societății prin intermediul îndoctrinării și fanatismul doctrinar. Dacă inițial, rinocerita reprezenta adeziunea la doctrina nazistă, semnificația acestei boli bizare inventate de Ionesco a fost extrapolată către toate formele de fanatism și îndoctrinare politică sau socială.

Montarea piesei Rinocerii, în versiunea Teatrului Municipal Baia Mare, nu caută să tragă semnale de alarmă cu privire la vreo formă anume de rinocerizare contemporană. Identitatea rinocerilor este lăsată la libera interpretare a spectatorului”, este invitația lansată iubitorilor teatrului de reprezentanții Teatrului Municipal Baia Mare.

# Gala premiilor UNITER, la a 30-a ediție

Gala premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Evenimentul se desfășoară anual, începand din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecarui premiu.

Premiile UNITER se acordă pentru: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun scenograf, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriță în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar, critică teatrală, teatru radiofonic, teatru TV și debut.

Senatul UNITER mai decernează: premiul pentru întreaga activitate (actriță, actor, scenografie, critică și istorie teatrală, regie și premiile speciale pentru spectacol de circ, teatru de copii, coregrafie în arta spectacolului, teatru de păpuși și marionete, teatru de revistă, muzică de teatru, pentru performanță în domeniul nonverbal.

De asemenea, în cadrul Galei premiilor UNITER mai sunt acordate premiul de excelență, premiul Mecena, premiul special al președintelui UNITER, premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului” și premiul Consiliului Britanic.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here