TAXAREA INVERSĂ – Frauda din domeniul TVA, în atenţia finanţiştilor din Maramureş

574

La nivelul Uniunii Europene se iau în discuţie o serie de măsuri în ceea ce priveşte frauda din domeniul TVA. Una din măsurile propuse de Austria este cea a taxării inverse, iar Administraţia Finanţelor Publice Maramureş a făcut referire la aceste măsuri în cadrul şedinţei privind încasările la bugetul general consolidat al statului pe luna septembrie 2018.

În septembrie 2018 Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş a realizat, în luna septembrie, la bugetul general consolidat al statului încasări în sumă de aproximativ 121,7 milioane lei. Călin Chilat, şeful Finanţelor Maramureş, spune că, dacă se compară septembrie 2017 cu septembrie 2018, pe cele patru componente ale bugetului consolidat al statului, se constată că la bugetul de stat este o scădere de aproape 4,6 milioane lei.

“La bugetul asigurărilor sociale de stat avem o creştere semnificativă, în sume brute de 11,9 milioane lei, la bugetul fondului pentru şomaj avem tot o creştere cu 238.192 lei, iar la fondul asigurărilor sociale de sănătate iar o creştere de aproximativ 6,3 milioane de lei. Per total, creşterea este de 13,8 milioane faţă de septembrie 2017”, a spus Chilat.

Conducerea Finanţelor Maramureş a subliniat că în luna precedentă Maramureşul a fost singurul judeţ din regiune care şi-a realizat planul de încasări.

Frauda din TVA, problemă europeană

“Vizavi de impozitul pe profit, dacă comparăm 2017 cu 2018, s-a modificat foarte mult modalitatea de impozitare, adică există acea facilitate excepţională pentru operatorii economici din ţară de a plăti 1% pe cifra de afaceri. Şi de aici există diferenţe mari între încasările pe profit de anul trecut şi cele de anul acesta. În ceea ce priveşte TVA, este o problemă la nivel european. Era o propunere a Austriei de a se face taxarea inversă la toate tranzacţiile făcute pe teritoriul unui stat naţional, tocmai pentru a elimina cât mai mult frauda din domeniul TVA. Frauda din domeniul TVA este foarte greu de controlat, sistemele de fraudare a TVA sunt bine puse la punct la nivelul Uniunii Europene”, a continuat Chilat.

Administraţia Finanţelor Publice a adus în discuţie şi modificările care s-au adus la Legea Insolvenţei, modificări care, spun finanţiştii, o să pună serios umărul la recuperarea creanţelor către bugetul de stat.

“Se mergea, se stabilea o sumă suplimentară considerabilă, iar în cel mai scurt timp societatea respectivă îşi cerea insolvenţa. Şi de foarte multe ori această practică era un mod de a scăpa de datoriile către bugetul de stat. Şi de aici sunt pierderile foarte mari din domeniul TVA-ului”, a concluzionat Călin Chilat.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here