TÂRGU LĂPUȘ – Dămăcușeni, satul maghiar cochet

3613

European fiind, e de bon ton sa ai portia ta de cosmopolitanism. Sa ai un cartier sau un sat cu minoritati frumoase. Daca n-ai incotro, ai si de celelalte. Orasul Târgu Lapus, desi n-a fost pus in calea marilor migratii, si-a luat portia. Satul Damacuseni-Domokos sta dovada.

Majoritar maghiar, arata asa cum ne-am fi dorit sa arate toate satele noastre: case frumos aliniate, curti pline de flori, asa cum ati mai vazut si la Câmpulung la Tisa, Coltau sau prin mijlocul Transilvaniei. Ce probleme ridica azi satul apartinator orasului Târgu Lapus? Ni le rezuma in stil deja clasic, militaresc, primarul Mitru Lese: „Drumuri cam au, dar mai vor. Au de asemenea si scoala, gradinita si camin cultural modernizate. Ce vor cu-adevarat ar fi
extinderea retelei de gaz, data fiind criza lemnului de foc”, spune edilul.
Exact la fel spun si satenii, de parca s-ar fi inteles. „Ar fi bune ulitele de pietruit, apoi alea ce merg spre câmp. Noi nu ne lasam de pamânt, ca altii. Da, si gazul ar fi bun, suntem aproape lipiti de oras, nu ar fi mare lucru sa aduca incoace teava de gaz”, spun satenii. Pâna si legendele confirma oarecum dragostea pentru teren a maghiarilor din Damacuseni. Se spune ca, in urma cu sute de ani, ei locuiau pe actuala vatra a satului Ungureni din comuna Cupseni. Ar fi facut un schimb cu ungurenasii, pe câtiva bivoli, dupa care s-au asezat, definitiv, in lunca manoasa a Lapusului. Buna idee, excelent schimb!

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here