TALENT – La doar 11 ani, un elev din Baia Mare impresionează, cu vocea sa, publicul

2569

Are doar 11 ani, dar deja știe ce va face când va fi mare. Indiferent ce va fi, va avea legătură cu muzica. Patrick Mureșan nu face muzică pentru a deveni cineva, sau vedetă, ci pentru un motiv mult mai simplu: îi place să cânte.

Rareori, un copil de 11 ani știe cu destul de multă precizie ce va face când va fi mare. Patrick, însă, este convins că va face muzică. Dând dovadă de o maturitate peste așteptări, și-a surprins chiar și părinții, exprimând planurile lui de viitor. „O să văd mai târziu dacă o să am înclinații spre a compune muzică sau a interpreta. Dacă o să-mi placă să compun, o să mă fac compozitor. Dacă o să-mi placă mai mult să cânt, atunci o să fiu interpret. Deocamdată sunt mai mic, și până o să mi se schimbe vocea o să văd ce gen de muzică o să fie mai potrivit pentru vocea mea, pe ce parte se duce: clasică, populară sau ușoară. Nu știu încă pe ce gen o să merg.”, a fost afirmația în fața căreia chiar și mama lui a făcut ochii mari. Înafară de muzică, la fel ca orice alți copii, îi place să se joace afară, cu prietenii lui. De altfel, dacă nu ar face muzică, crede că ar face sport.

Prima dată a cântat dintr-o joacă

Liliana Mureșan, mama lui, a mai fost surprinsă și în urmă cu aproape patru ani, când l-a auzit prima oară cântând. „Eram la botezul verișoarei lui și, la un moment dat, Patrick a zis că vrea să cânte. A vorbit cu DJ-ul și i-a dat microfonul. Am crezut că nu aud bine. Toată lumea se uita mirată și nu le venea să creadă ce voce are, pentru că niciodată nu l-am auzit să aibă vreo preocupare aparte pentru muzică. Nu l-am auzit nici în casă, nu asculta în mod special muzică”, spune mama lui. „Așa mi-a venit atunci, așa am simțit. Am vrut să cânt și am cântat”, spune Patrick. A cântat „Vara nu dorm” și „Bagă bani”, de la Konect-R. „Părinții au fost foarte surprinși, dar eu aveam încredere în mine”, completează el.

Școala privată de muzică, pregătiri pentru concursuri și premii

Cum era de așteptat, părinții l-au dus la o școală de muzică, unde a început să se ocupe de asta în mod aparte. Au găsit o profesoară de muzică de la o școală privată unde a fost audiat, după care a fost acceptat. „Sigur că vocea se va schimba, fiind încă destul de mic. Dar profesoara a spus că are ureche muzicală, așa că l-a aceptat. La primul lui spectacol a cântat Andrii Popa, iar acum, la trei ani de atunci, ne-a pus în paralel imagini de atunci și de acum, să vedem evoluția”, mai spune mama lui.

De atunci au trecut trei ani și premiile în urma participării la diferite concursuri au început să apară. Numai că preferința pentru piesele grele și refuzul lui de a interpreta cântece pentru copii îl fac mereu să fie jurizat mai aspru, fiind, totuși, un copil. Așa se face că a avut mai multe premii II și III, fiind uneori chiar la câteva sutimi de premiul I. „Primul meu concurs a fost «Lira», care se organizează la Tăuții Măgherăuș. În primul an am interpretat «Andrii Popa» și «Doar când ai prieteni», de la ștefan Bănică și am luat locul II și III. Anul trecut am fost la patru sutimi de locul I. Am mai fost la festivalul «Muzica pentru toți», de două ori, și am luat locul II și III. Prima dată am cântat «De la capăt» de la Voltaj și «Durli da», de la ștefan Bănică”, explică Patrick. Piesele fiind destul de grele, iar el, insuficient de experimentat, nu a reușit încă să ia un premiu I, însă lui îi place un anume gen de muzică și nu acceptă altceva. „Anul trecut m-am prezentat la concurs cu «All of me» de la John Legend și «Fairy Tale» de la Alexander Rybak. Profesoara mi-a zis că am cântat foarte bine”, mai spune el. „Lui i-a plăcut foarte mult pesa «All of me». A cântat-o foarte bine, dar l-a depunctat un pic pentru că nu era adecvată vârstei lui”, completează mama lui. Însă la Piatra Neamț, la concursul „Volare” unde a cântat „We will rock you” de la Quinn, a fost remarcat de organizatorii unui concurs din Malta și a fost  invitat să participe la competiția muzicală. „La concursul «Volare» a luat locul II, iar după asta a primit invitația la festivalul din Malta. Profesoara a pregătit cu el «Fairy Tale» și cu asta a luat mențiune”, mai spune mama lui.

Susținere din partea părinților

Concursul local „Ursulețul de aur” i-a adus un premiu special, după ce, în primul an, nu a câștigat nimic. Acum, însă, gustul pentru competiții s-a deschis și își dorește mereu să participe la cât mai multe astfel de competiții muzicale.

Deși concursurile se plătesc, părinții lui Patrick nu se plâng și sunt dispuși să facă orice pentru a-l ajuta să-și îndeplinească visul. „E un pic costisitor, la fiecare concurs se plătește, ne trebuie ținută la fiecare concurs, dar e OK, am acceptat, nu e obligatoriu să mergem la orice concurs. Mergem la cele mai grele, unde sunt și jurii cu experiență. Dacă ăsta e visul lui și face cu plăcere, merită”, spune mama lui. Despre talent, ea crede că acesta ar fi moștenit din partea părinților săi, care au fost amândoi cântăreți de muzicș populară la Ansamblul „Maramureșul” dinainte de 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here