TALENT AUTENTIC – Maria Leordean, cântăreaţa care a adus mândrie Maramureşului (VIDEO)

3163

Maramureşul se poate mândri cu mulţi artişti. Aceştia au adus multă notorietate zonei noastre istorice, fiind recunoscuţi în toată ţara şi în străinătate pentru talentul lor autentic.

Un astfel de nume este, fără doar şi poate, Maria Leordean. Cântăreaţa de muzică populară, în vârstă de 68 de ani, are toate caracteristicile unui talent înnăscut, cu o voce incredibilă, care stârneşte emoţii puternice şi “piele de găină” celui care o ascultă. Nu a făcut niciodată studii muzicale, “nu a luat-o nimeni”, spune ea. Cu toate acestea, “simţul muzicii” pe care îl are în sânge a dirijat-o de-a lungul vieţii. Frumuseţea vocii sale i-a fost recunoscută încă din tinereţe. “Am participat la Festivalul “Floarea din Grădină”, în 1972. În prima etapă, la preselecţie, au fost 800 candidaţi, în două zile. Am rămas opt, după care am mers în Bucureşti, la finală. Am câştigat. Am primit, la debut, nota zece cu felicitări”, a povestit, pentru Glasul Maramureşului, Maria Leordean.

# Cântă pe versuri create de ea
A colaborat, de-a lungul carierei sale, cu o mulţime de artişti. Printre ei, se numără Filarmonica Cluj, artişti din Bistriţa-Năsăud, grupul “Haţegana” din Hunedoara sau “Meseşul” din Zalău. “Am cântat peste tot în ţară, alături de fratele meu, Nuţu. Am avut multe filmări. Am lansat, împreună cu Nuţu, şase discuri. S-au vândut ca pita caldă. Am acum material pentru al şaptelea, numai că este nevoie de bani pentru asta. Pentru discul 7 am 12 piese noi. Toate versurile sunt făcute de mine”, a spus, cu mândrie, şi pe bună dreptate, artista din Leordina.
Are, însă, şi un of. Însă, nu e de mirare în România. “Nu prea vin bani din drepturile de autor. Am o pensie de artist de 360 de lei. E o bătaie de joc, după atâţia ani de muzică şi concerte. Am avut săli arhipline. Ni s-a spus la debut că ar mai fi stat să le cânt, aşa de tare le-o plăcut. Am avut şi turnee internaţionale, dar mai mult a mers frate-mio, că maică-mea era bolnavă. O mers Nuţu în străinătate, în Cehoslovacia şi Polonia”, a relatat Maria Leordean.

(Va urma)

Cătă ŢINEGHE

Mai multe ştiri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here