TĂIERI FINACIARE – Semnale de alarmă transmise de Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

637

Prezent într-o emisiune realizată de axanews.ro, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a prezentat (în termeni sumbri) situația financiară a județului.

Conform spuselor lui Zetea, temerile lui, exprimate la sfârșitul anului trecut, cu privire la sumele alocate județului Maramureș s-au adeverit. Săptămâna trecută a primit vestea că bugetul județului Maramureș este mai mic cu 72 de milioane de lei. A dat și câteva exemple de instituții care au primit cu mult mai puțini bani decât au nevoie. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a primit 13 milioane de lei, în contextul în care are nevoie de 6,5 milioane de lei pe lună. La Drumuri și Poduri au fost alocate 10 milioane de lei (necesar 40 de milioane). Exemplele pot continua.

„Consiliul Județean are cam 4000 de angajați: 2000 în domeniul sanitar, 2000 în rest (instituții de cultură, aeroport etc.) Ar însemna să tăiem toate investițiile și cu banii de investiții să plătim salarii”, spune președintele Consiliului Județean.

Situația este cu atât mai gravă cu cât nu există posibilitatea alocării de noi fonduri, prin rectificare bugetară. Prima rectificare poate fi făcută doar în iulie, ceea ce înseamnă că banii ar putea veni în luna august. Nu sunt șanse să crească bugetul prin politica de alocare a cotelor defalcate către unitățile teritoriale. Aici, după cum spune Zetea,au de câștigat marile aglomerări urbane. „Marile orașe au mult mai mulți bani ca anul trecut. Filosofia PNL este clară: Cine are foarte mulți bani va avea și mai mult, cine are puțini va avea și mai puțini. Se încurajează migrația de la rural spre urban, nu suntem în trendul european”, spune Gabriel Zetea.

Președintele CJ Maramureș spune că nu a mai întâlnit asemenea tăieri financiare nici pe vremea când prim-ministru era Emil Boc.

#„Nu am soluții în acest moment”

Gabriel Zetea nu vede cum ar putea rezolva problemele apărute. „Va fi extrem de dificil. Eu, personal, nu am o soluție în acest moment”, spune Zetea.

|n ce privește sprijinul pe care l-ar putea primi de la maramureșenii care au ajuns în structurile de conducere de la nivel central, Zetea este sceptic. Despre Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș, cooptat la Secretariatul General al Guvernului, Zetea spune că acesta nu poate face nimic, întrucât este „secretara secretarei prim-ministrului, adică un fel de a șaptea roată la căruță”. „Mai repede poți să discuți cu PMP-ul, ei au secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, au prefectul județului. Eu le transmit public, transmit semnale de alarmă”, spune președintele CJ Maramureș.

#Discuții cu angajații din instituții

Situația financiară urmează să fie discutată cu angajații celor aproximativ 25 de instituții subordonate Consiliului Județean Maramureș. „Bugetul unei instituții este ca bugetul unei familii. Vine capul familiei și zice: <<Anul trecut am avut 10.000 de lei, acum avem 5.000. Ce facem, pornim lumina din două în două zile? Cumpărăm jumătate din mâncare?”, explică Gabriel Zetea pașii pe care dorește să îi facă.

|n opinia lui, urmează reduceri ale numărului de angajați din unitățile teritorial-administrative. „PNL își dorește să dea afară oameni prin intermediul primarilor, care nu au bani”.
Zetea a prezentat și situația grea din sistemul sanitar, din instituțiile școlare și spune că a fost întocmit greșit bugetul național, fiind tăiați bani de la Sănătate și Educație pentru a fi virați către Ministerul Apărării și SRI.

Ioan BUDA ȚEȚU      

1 COMENTARIU

  1. PSD pierdut o sansa istorica . Munca trebuie normata si in capitalism se va ajunge inevitabil la acest lucru, fie de catre politicienii cunoscuti fie o sa apara extremistii in peisaj la nivel european . Si nu cred ca ne dorim cu adevarat asa ceva .
    Odata ce normezi munca normalizezi viata familiei si a localitatii in care traiesti . Oferi respectul cuvenit pentru orice fel de munca si oricui munceste, nu lasi asa-zisul patron sa-si bata joc de oameni exploatandu-i si obligandu-i sa fuga din tara .
    Voi astia de stanga uniti-va la nivel european si normati munca . Munca este mai importanta decat banul deoarece are mai multi beneficiari . In cazul exploatarii exista doar un singur beneficiar : exploatatorul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here